Doorzoek volledige site
01 juni 2021

Tekeningen van Brusselse architecturale parels door illustrator Ever Meulen te bewonderen in MAD Brussels

Illustratie | Ever Meulen

De Belgische illustrator Ever Meulen tekende in opdracht van Louis Vuitton een travel book rond Brussel, de stad die hem zijn carrière lang inspireerde. In 120 tekeningen komen niet alleen iconische referenties als het Atomium, Kuifje en Magritte aan bod, ook heel wat architecturale parels uit de hoofdstad passeren de revue. Van de Grote Markt en Palais Stoclet tot het viaduct van Vilvoorde en Villa Empain. In de tentoonstelling Ever Meulen - Brussels worden alle originele tekeningen een zomer lang voor het eerst getoond.

Ever Meulen is een van die zeldzame hedendaagse Belgische tekenaars die de status van ‘internationaal illustrator’ hebben verworven. Zijn kunst is veelzijdig. Hij weet de populaire stijl van het stripverhaal te verzoenen met moderne kunst, en zijn geraffineerde composities zijn een subtiel evenwicht van lijnen, vormen, vibraties en kleuren. Elk werk is dan ook een grafisch hoogstandje.

Ever Meulen (°1946), een pseudoniem van Eddy Vermeulen, begon zijn carrière als illustrator bij het weekblad Humo. Hij ontwikkelde al snel een eigen stijl waarin muziek, architectuur, auto’s en typografische vormgeving op sterk gestileerde wijze worden behandeld. In zijn werk vinden we elementen terug uit de decoratieve jaren 1930, de optimistische naoorlogse periode en de uitbundige jaren 1950. Zijn grote belangstelling voor stijl en beheersing van vorm combineert hij met grafische humor en een speelse knipoog naar de kunstgeschiedenis.

Door de jaren heen ontwierp Ever Meulen heel wat affiches, boekomslagen en platenhoezen. Zijn tekeningen werden gepubliceerd in een groot aantal Europese landen, evenals in Japan en in de Verenigde Staten. Voor het Amerikaanse blad The New Yorker realiseerde hij vele covers. In 2012 werd hij bekroond met de Henry van de Velde Award voor zijn hele loopbaan.

De stad Brussel speelt in het oeuvre van illustrator Ever Meulen een heel belangrijke rol. Niet alleen op vlak van architectuur en iconische referenties zoals het Atomium, Kuifje en Magritte, ook wat betreft culturele en creatieve instellingen vormt de hoofdstad een bron van inspiratie. Zo verzorgde Ever Meulen doorheen de jaren heel wat affiches en visuals voor belangrijke Brusselse spelers als de Beursschouwburg, het Kaaitheater, boekenwinkel Passaporta, kunstwinkel Plaizier en Le Festival du dessin animé et du film d’animation.


Reisboek

Zijn liefde voor Brussel illustreert hij in 120 tekeningen die zijn gebundeld in een uniek reisboek uitgegeven door Louis Vuitton. “Ik koos ervoor om een hommage aan Brussel te brengen omdat ik alles aan deze stad te danken heb,” zegt Ever Meulen trots. “Niet alleen mijn helden zoals René Magritte, Hergé, Jacques Brel, Eddy Merckx, Jacky Ickx, Arno, maar ook de moderniteit. Ik teken graag zaken die ik heel goed ken, vandaar mijn keuze voor Brussel.”

 

MAD Brussels

Naast de vele iconische gebouwen die in zijn tekeningen terug te vinden zijn, komt er nu ook MAD Brussels bij, het centrum voor mode en design in het hartje van de stad. Het iconische witte gebouw met witte wenteltrap is een ontwerp van architecten V+ en het ontwerp platform Rotor. Het centrum focust op ontwerpers met een groot, innovatief hart voor de stad. Naar aanleiding van de bijzondere editie van de Louis Vuitton Travel Book, geïllustreerd door Ever Meulen, worden alle originele tekeningen tentoongesteld. De tentoonstelling Ever Meulen - Brussels, is niet alleen een ode aan de illustrator, maar ook aan de stad. De tentoonstelling is te zien in MAD Brussel van 17 juni tot 5 september 2021. Reserveren doe je via deze website

Het Brussels Travel Book door Ever Meulen verschijnt in drie talen (Frans, Engels en Nederlands) en kost 45 €. Te koop in de Louis Vuitton winkels, op louisvuitton.com en bij geselecteerde boekhandelaars.