Doorzoek volledige site
01 juni 2021

Brugge opnieuw gaststad voor hedendaagse kunst en architectuur tijdens derde editie Triënnale

Nnenna Okore - And the World Keeps Turning - Triënnale Brugge 2021 Illustratie | © Stad Brugge - Matthias Desmet
Amanda Browder - Happy Coincidences, Triënnale Brugge 2021 Illustratie | © Stad Brugge - Matthias Desmet
Gijs Van Vaerenbergh - Colonnade, Triënnale Brugge 2021 Illustratie | © Stad Brugge - Matthias Desmet
Henrique Oliveira - Banisteria Caapi (Desnatureza 4), 2021, VALLOIS, Paris; Van de Weghe, New York Illustratie | © Triënnale Brugge - Jasper van het Groenewoud

Sinds 8 mei is Brugge opnieuw gaststad voor hedendaagse kunst en architectuur. Tijdens de derde editie van Triënnale Brugge, het driejaarlijkse kunsten-parcours, stellen dertien kunstenaars en architecten nieuwe, tijdelijke installaties voor in de historische kern van de werelderfgoedstad, en dat nog tot 24 oktober 2021. Deze derde editie koos voor TraumA als overkoepelend thema en verlegt de focus van de openbare ruimte naar enkele verborgen dimensies van de stad en haar inwoners. 

Triënnale Brugge is een thematische tentoonstelling met creaties van kunstenaars en architecten in de publieke ruimte. Triënnale Brugge 2021 opteert voor een meerstemmig discours, met ruimte voor verbeelding, schoonheid, duisternis en participatie. De tentoonstelling onderzoekt de aangevoelde en onderhuidse ruimte en subjectieve ervaring van de stad, gevoed door heden en verleden, droom en nachtmerrie. Deze editie balanceert tussen het aanwezige en het verborgene. Tussen privé en publiek. Tegelijk wordt hiermee ook ingespeeld op de beeldvorming van Brugge gestoeld op de 19e eeuwse perceptie van Bruges-la-Morte als symbolische stad.
 

“TraumA voegt bij de reële publieke of private ruimtes die onderwerp waren van de vorige edities en door de artistieke interventies een nieuwe betekenis kregen een extra dimensie aan toe: de dimensie van de gevoelde ruimte, waar heden en verleden, waar droom en nachtmerrie de subjectivering van de individuele ervaring van de stad opeisen en opbouwend op de perceptie van Bruges-la-Morte als een symbolistische stad avant la lettre ook het imago van Brugge in vraag stellen”, aldus het curatorial team. 

 

Triënnale Brugge 2021: TraumA presenteert een meerstemmig verhaal waarbij de ambiguïteit in beeld wordt gebracht, de verbeelding en de zintuigen worden geprikkeld en de afbakening tussen publieke en private ruimte opnieuw onderhandeld. Een parcours waar Brugge in al haar facetten aan bod komt en er ruimte is voor experiment en discours. Een tocht achter de coulissen van de stadsverbeelding. Vertrekpunt wordt opnieuw de Poortersloge, waar eveneens een tentoonstelling aanleiding biedt tot reflectie en verbeelding van het thema.

 

Dertien kunstenaars en architecten

Het curatorial team, bestaande uit Till-Holger Borchert, Santiago De Waele, Michel Dewilde en Els Wuyts, selecteerde dertien kunstenaars en architecten die – elk op hun eigen manier – het thema TraumA invullen, waaronder drie Belgen - Gijs Van Vaerenbergh, Nadia Naveau; Hans Op de Beeck - en ook Amanda Browder, Nadia Kaabi-Linke, Jon Lott; Joanna Malinowska & C.T. Jasper ; Nnenna Okore; Henrique Oliveira; Gregor Schneider, Laura Splan; Adrián Villar Rojas en Héctor Zamora. Ze zorgen voor sculpturale, architecturale en organische creaties die inspelen op de complexiteit, veelzijdigheid en dynamiek van de stad Brugge. Ze zoeken de steegjes en achterpoortjes op en kijken naar wat er zich afspeelt op de binnenplaatsen en bouwwerven van de ogenschijnlijk perfecte stad Brugge. Hun tijdelijke interventies en creaties gaan in dialoog met de stad, haar bewoners én haar bezoekers. Dat bij sommige creaties de bewoners van Brugge in het creatieve ontstaansproces betrokken worden, maakt het verhaal nog boeiender.


Groepstentoonstelling

Tijdens Triënnale Brugge 2021: TraumA wordt naast de interventies in de Brugse binnenstad ook een groepstentoonstelling ingericht die de ambivalente thematiek verder verdiept: tussen droom en nachtmerrie, in het onderhuidse of het ondergrondse, van analoge tot digitale vervreemding. Een selectie van een 40-tal sculpturen, foto’s, tekeningen, schilderijen en video’s verbinden het ‘unheimliche’ karakter van de eigenaardige ruimtes van de Poortersloge met dissonante stemmen, verhaallijnen en wonderlijke werelden. De kunstenaars verbeelden hun kijk op wereld, mens en architectuur, die soms gefragmenteerd of verwrongen, soms dichterlijk en paradijselijk blijkt te zijn.Dertien nationale en internationale kunstenaars en architecten stellen hun installaties voor aan het publiek: