Doorzoek volledige site
04 juni 2021

Vijf ontwerpteams geselecteerd voor transformatie Sint-Hubertuskerk tot archief- en cultuurhuis voor VAi

Illustratie | VAI / Sepp Van Dun

Het Team Vlaams Bouwmeester heeft vijf ontwerpteams geselecteerd voor de reconversie van de Sint-Hubertuskerk in Antwerpen tot archief- en cultuurhuis. Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) heeft de Sint-Hubertuskerk de komende 49 jaar in erfpacht en wil het gebouw een passende herbestemming geven. Na een Open Oproep zijn nu nog vijf teams in de running. 

De geselecteerde teams zijn: 

Sinds 2018 beheert het VAi een unieke collectie architectuurarchieven. Ze omvat meer dan 180 private architectenarchieven, waaronder dat van Léon Stynen, Bob Van Reeth - AWG, Christian Kieckens, Bataille-ibens en vele anderen. Bedoeling is dat het VAi zijn volledige collectie in de kerk zal onderbrengen. Het huidige depot in de Parochiaanstraat is namelijk te klein geworden om de groeiende collectie te beheren en te verwerken. De klimatologische omgeving en de hoogte van de kerk lenen zich perfect voor het onderbrengen van de architectuurarchieven. Naast een depot zullen ook de kantoren en de ruimte voor publiekswerking in de kerk worden voorzien.

Verder wil het VAi van de kerk ook een ontmoetingsplek creëren voor zowel partnerorganisaties, de buurt als het brede publiek. Zo zullen er in de kerk polyvalente zalen, coworking plekken en een koffie- of soepbar worden voorzien. Bovendien zal iedereen welkom zijn om in de bibliotheek de volledige collectie te raadplegen. In totaal zal zo’n 700 m² voor het publiek toegankelijk blijven.

Met de nieuwe huisvesting wil het VAi bijdragen aan maatschappelijk-ruimtelijke vraagstukken, zoals de herbestemming van kerken. De ligging van de Sint-Hubertuskerk, nabij het openbaar vervoer en op fietsafstand van deSingel (waar het VAi de publieksactiviteiten blijft waarmaken), is voor het VAi belangrijk als promotor van duurzame mobiliteit en ruimtegebruik. Voor de huisvesting van de collectie wil het VAi geen nieuwe ruimte aansnijden, maar zich inbedden in het bestaande weefsel van de stad. Ontdek meer over de plannen van het VAi in dit artikel.