Doorzoek volledige site
18 juni 2021

Boedapest brengt de verlichting op dit strategische knooppunt naar de 21e eeuw

Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder

In 2015 lanceerde de Hongaarse overheid het Liget Boedapest project – een enorm 4-jarig project om het grootste en meest iconische openbare park en buurt van Boedapest volledig te vernieuwen. Als onderdeel van dit project en in lijn met de doelstelling van de stad om het energieverbruik en de CO2 uitstoot met 30% te verminderen tegen 2030, moest de verlichting op de drukke Dozsa Gyorgy ut worden vervangen. Schréder pakte de uitdaging aan om precies dezelfde lantaarn te maken, maar met hedendaagse kenmerken.

Dozsa Gyorgy ut ligt in de wijk Liget - City Park, een bruisend deel van de stad. Deze 2 kilometer lange hoofdweg heeft een bloeiende woon- en bedrijfsgemeenschap door de aanliggende banken, kantoren, diplomatieke gebouwen en restaurants. Het is ook een weg die wordt afgelegd door vele toeristen die de Hongaarse hoofdstad bezoeken op weg naar het Heroes Square, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

 

Liget Boedapest

In 2015 lanceerde de Hongaarse overheid het Liget Boedapest project – een enorm 4-jarig project om het grootste en meest iconische openbare park en buurt van Boedapest volledig te vernieuwen. Het doel is om een groene oase te creëren in het midden van de stad die ongeëvenaarde ervaringen biedt voor zowel burgers als toeristen van over de hele wereld.

Als onderdeel van dit project en in lijn met de doelstelling van de stad om het energieverbruik en de CO2 uitstoot met 30% te verminderen tegen 2030 ten opzichte van 2005, moest de verlichting op de drukke Dozsa Gyorgy ut worden vervangen. De uitdaging was om een duurzame verlichtingsoplossing te installeren die de historische structuur van deze karakteristieke weg zou beschermen en verbeteren, evenals de veiligheid op de weg en paden zouden waarborgen.

Op zoek naar ervaringen uit het verleden en het combineren van de nieuwste technologie om een geschikte historische ledverlichtingsoplossing te leveren, nam de verantwoordelijke contact op met de Schréder-Kandelàberafdeling, net buiten de hoofdstad. Ze pakte de uitdaging aan om precies dezelfde lantaarn te maken die momenteel Heroes Square verlicht en dus de verbinding behoud met dit historische plein.

 

Nieuwe energiezuinige optieken

Na de bouw van de originele lantaarns vele jaren geleden, begon Schréder met het aanpassen van het ontwerp aan de nieuwste ledtechnologie om een authentiek armatuur met uitstekende prestaties te leveren. Schréder heeft nieuwe energiezuinige optieken geïntegreerd om de vereiste lichtverdeling over deze grote straat en voetpaden te bieden, zonder overbelichting of storend licht te produceren.

Een warme witte kleurtemperatuur werd gekozen om een warme en gastvrije omgeving te creëren, meer in overeenstemming met de sfeer die wordt geboden door de oude natriumlampen die de straat verlichten.

GERELATEERDE DOSSIERS