Doorzoek volledige site
11 juni 2021

Maximale zekerheid met het FOAMGLAS®-compactdak

Illustratie | Philippe Bruwier
Illustratie | Philippe Bruwier
Illustratie | Philippe Bruwier

Een waterdak, een parkeerdak, een complete daktuin... Om diverse redenen heeft het platte dak de afgelopen jaren extra functies gekregen. Die ontwikkeling blijkt nu in een heuse stroomversnelling te komen. Echter, voor een duurzame en betrouwbare oplossing, zijn een doordachte materiaalkeuze en een opbouw volgens de regels van de kunst, een absolute must. Daarom presenteert FOAMGLAS® het FOAMGLAS®-compactdak.

De functie van platte daken is in de laatste jaren aanzienlijk veranderd. Vroeger had het platte dak als eerste functie het garanderen van de waterdichtheid van een gebouw en als tweede om energie te helpen besparen. Vandaag worden platte daken veelal ‘gebruiksdaken’ en doen ze dienst om energie op te wekken, om auto’s te parkeren, om tuinen en groenten te laten groeien en/of om water te bufferen.

Al deze bijkomende mogelijkheden stellen bijkomende eisen aan het platte dak en dit zowel wat materialen als wat opbouw betreft.

 

Waarom een compactdak? 

Bij een compactdak zijn alle lagen onderling volvlakkig verkleefd; d.w.z. de isolatie is volledig verkleefd aan de drager en het waterdichtingspakket is volledig verkleefd aan de isolatie. Van dit type dakopbouw bestaan verschillende varianten. Het compactdak uitgevoerd met FOAMGLAS®-isolatie is niet enkel een duurzaam compactdak, het heeft ook de volledig correcte opbouw volgens het compactdakprincipe.

De FOAMGLAS®-isolatieplaten worden immers met behulp van warm bitumen op de drager gekleefd, waarbij alle naden met warm bitumen worden gevuld. Op deze eerste laag wordt – eveneens met warm bitumen – een bitumineus membraam verkleefd volgens de gietmethode, ofwel wordt er gebrand op de bitumen afsmeerlaag die daarvoor op de FOAMGLAS®-isolatie is aangebracht.

Zo ontstaat een compact isolatieblok waarvan alle lagen aan elkaar zijn verkleefd – zowel onder als boven de isolatie – en waarvan ook de naden ondoordringbaar zijn. Een eventueel lek is gemakkelijk op te sporen, aangezien het water zich niet op of onder de isolatie kan verspreiden.

 

Besluit

Een compactdak met FOAMGLAS®-cellenglasisolatie voor platte daken:

  • Praktisch geen risico van waterinfiltratie aangezien alle lagen in de dakopbouw volledig verkleefd worden. Deze dakopbouw wordt door vele internationale instituten aanbevolen als de veiligste oplossing voor gebruiksdaken.
  • Behoud van de isolatiewaarde aangezien FOAMGLAS® ongevoelig is voor vocht.
  • Blijvend behoud van de hoge druksterkte, zonder te vervormen.
  • FOAMGLAS®-isolatie is onbrandbaar.
  • Een compactdak met FOAMGLAS®-isolatie is een duurzame, kwalitatieve en betrouwbare oplossing die de omgeving, het gebouw en zijn gebruikers veilig beschermt.

GERELATEERDE DOSSIERS