Doorzoek volledige site
21 juni 2021

Woonproject Arte Nova van WV Architecten zorgt voor opwaardering Mechelse stationsbuurt

Illustratie | WV Architecten
Illustratie | WV Architecten
Illustratie | WV Architecten
Illustratie | WV Architecten
Illustratie | WV Architecten
Illustratie | WV Architecten
Illustratie | Arte Nova

In de Mechelse stationsbuurt is zonet het startschot gegeven voor de langverwachte bouw van woonproject Arte Nova. Zo’n jaar geleden maakte de Antwerpse projectontwikkelaar Antonissen Development Group bekend dat het gebouw - waar lang een meubelzaak te vinden was - plaats maakt voor een nieuw groen woonproject op de hoek van de Hendrik Consciencestraat en het Koning Albertplein. Arte Nova – naar een ontwerp van WV Architecten - krijgt 18 appartementen, twee penthouses, twee commerciële ruimtes, een semi-publieke binnentuin én een dakmoestuin. “Dit alles met oog voor de historische omgeving en architectuur”, luidt het. De uiteindelijke oplevering wordt verwacht in het najaar van 2023.

Zopas zijn de afbraakwerken van de voormalige meubelwinkel Artenova van start gegaan. Sinds de stopzetting van de meubelzaak, kreeg het pand verschillende gebruikers om leegstand te voorkomen. Zo vonden Mechelse starters er tijdelijk een werkplek. De sloop betekent meteen het startschot voor de bouw van het nieuwbouwproject ‘Arte Nova’. De werken zullen zo’n twee jaar in beslag nemen. In principe moet de afbraak maximum drie maanden duren. Daarna kunnen de opbouwwerken beginnen. 

De Antwerpse projectontwikkelaar Antonissen Development Group trekt resoluut de groene kaart en biedt ruimte voor een semi-publieke tuin van 750 vierkante meter, die overdag open is voor alle Mechelaars. Bewoners met groene vingers kunnen zich uitleven op de dakmoestuin van bijna 500 vierkante meter. Verder krijgen alle units een eigen terras.
 

Historische omgeving 

Bij het ontwerpen van Arte Nova hebben de architecten van WV Architecten rekening gehouden met de historische omgeving. De gebouwen doorheen de stad tonen het continue bouwproces vanaf de gotische stijl tot op heden. Voor Arte Nova betekent dit een project met een hedendaagse bouwstijl waarin elementen van het voormalige gebouw toch terug te vinden zijn. 

“De belangrijkste uitdaging bestond erin om een project te maken waarin de woonvormen en typologieën kwalitatief ingepast werden en tevens een relatie te zoeken met de straat en het plein. Het ontwerp ontstond vanuit de intentie om het bouwblok te versterken zonder pretentie”, klinkt het bij WV Architecten.

Het ontwerp markeert de hoek van de straat door een volumetrisch accent aan het plein. Aan de hand van de erkers in de voorgevel wordt geanticipeerd op de korrel en schaal van de omgeving. In het binnengebied wordt een zijde van de collectieve tuin bebouwd en voorzien van serres voor stadslandbouw. Op deze manier vertrapt het volume gradueel aan de hand van groene ruimtes.

 

Duurzame bouwlogica

Arte Nova is een duurzaam project omdat er eerst werd nagedacht over materialiteit, natuurlijke ventilatie en oriëntatie binnen de woningtypologieën alvorens de gekende Quadras Energetica-saus over het project te gieten. "We zijn van mening dat speciale technieken wenselijk zijn zolang alle zaken die oplossingen bieden aan de hand van bouwlogica uitgeput zijn", aldus WV Architecten. 

GERELATEERDE DOSSIERS