Doorzoek volledige site
23 juni 2021 | FILIP VAN DER ELST

Natuurlijk gevoel met frisse buitenlucht in kangoeroewoning

Illustratie | © Duco
Illustratie | © Duco
Illustratie | © Duco
Illustratie | © Duco

Een duurzame woning betekent niet alleen een energiezuinige woning, maar ook: denken aan vandaag en morgen, zowel voor de huidige generatie als voor de volgende. Toen Pieter Maes en zijn echtgenote Greet Dhulst samen met het gezin van zijn dochter Annelies en haar man Elie Naudts beslisten om voluit te kiezen voor een kangoeroewoning in Harelbeke, lieten ze niets aan het toeval over en namen zij het project zelf in handen om voor henzelf en de beide gezinnen een droomwoning te realiseren. Een ventilatie C-systeem met vraagsturing was daarbij onontbeerlijk.

Voor Pieter Maes (63) en zijn familie is een kangoeroewoning een kwestie van maatschappelijke relevantie enerzijds, en van pragmatiek anderzijds: een kangoeroewoning is immers een belangrijke aanzet naar wederzijdse zorg voor kleinkinderen én grootouders. “Het feit dat we slechts één kind hebben maakte die keuze wat gemakkelijker. Het was eigenlijk onze dochter zelf die het vuur aan de lont gestoken heeft”, vertelt hij.

Enkele jaren geleden al kochten Pieter Maes en zijn echtgenote het huis naast de woning waar hun dochter, schoonzoon en kinderen toen verbleven. Die woning werd voorlopig verhuurd met de bedoeling er later een kangoeroewoning van te maken, maar uiteindelijk realiseerden de families Maes en Naudts de kangoeroedroom op een andere locatie, grenzend aan het provinciaal natuurdomein ‘De Gavers’ te Harelbeke. In teamverband waren ze niet enkel bouwheer; van voorontwerp tot oplevering voerden ze ook coördinerende, sturende en adviserende taken uit. Vanzelfsprekend werd daarbij een nauwe samenwerking met de architect en de aannemers gehanteerd als sleutel en hefboom om het concept effectief tastbaar te maken.

Om de kangoeroewoning te realiseren, kozen beide gezinnen ervoor om het bestaande gebouw te slopen en het perceel volledig braak te leggen. De consequentie van hoger BTW-tarief dan bij verbouwing werd erbij genomen, want enkel zo konden ze hun droomproject realiseren. Het overgrote deel van alle inspiratie die geleid heeft tot wat er nu staat kwam vanuit de gezinsleden zelf, zowel van het oudere koppel als van het jongere gezin, rekening houdende met de specifieke woon- en zorgbehoeften van beide gezinnen.

 

Gemeenschappelijk én individueel

“Het resultaat is een kangoeroewoning die later officieel een zorgwoning kan worden”, zo licht men het project toe. “Het gebouw omvat grenzend aan beide wooneenheden een gemeenschappelijk gedeelte, voor beiden toegankelijk zonder elkaar te storen, met onder meer een koelcel, wasmachine en droogkast, stofzuiger en strijkplank, en opslagruimte. Verder is er ook een gemeenschappelijke carport en tuin. Daarnaast is er desondanks veel aandacht voor individualiteit: elke wooneenheid kan volledig autonoom overleven, en dat kan interessant zijn wanneer één van de huidige gezinnen zou wegvallen. Beide wooneenheden zijn akoestisch volledig van elkaar gescheiden, met een volledig gesloten muur en branddeur ertussen maar wel met een aparte voordeur. Ook de terrassen en een gedeelte van de tuin hebben een soort scheidingsbarrière die inkijk vermijdt.”

Duurzaamheid was voor de gezinnen Maes en Naudts een vanzelfsprekendheid, weliswaar zonder de kostprijs uit het oog te verliezen. De wooneenheden elk apart haalden de BEN-norm, dankzij een E-peil van 12 en 14 (en S28 en S29). De keuze voor verwarming viel op vloerverwarming met een warmtepomp en geothermische bron. Hiermee kan dan meteen ook tijdens de warmere dagen van het jaar het gebouw goedkoop en duurzaam koel gehouden worden. Ook inzake ventilatie hadden de bewoners strenge eisen. “We wilden een gezonde, stille en tochtarme woonst”, zegt Pieter Maes. Hij kende DUCO en de ventilatie-oplossingen van het bedrijf al lang, en daarom twijfelde hij niet om met DUCO in zee te gaan voor de ventilatie. “Elke wooneenheid wordt apart geventileerd, met een vraaggestuurd C-systeem. We kozen voor de afvoer van de vochtige of vervuilde lucht voor de DucoBox Silent Connect. Toevoer van verse lucht in de leefruimtes gebeurt door de meest recente elektronische TronicVent raamroosters  met goede akoestische demping. De ruimtes zijn voorzien van CO2-sensoren en -bedieningen. Vochtmeting in de badkamers gebeurt door boxsensoren die meten in het luchtkanaal, en in de toiletten wordt de ventilatie geregeld op basis van aanwezigheidsdetectie.”

 

Plaatsbesparend en futureproof

De keuze voor een C-systeem was een heel bewuste beslissing. “De kostprijs en de kwaliteit van de installatie rechtvaardigen die keuze. We moesten bijna geen kanalen leggen, maar genieten toch van een natuurlijk gevoel met frisse buitenlucht. Een C-systeem is natuurlijk en simpel en heeft de mogelijkheid om aan bijkomende nachtkoeling te doen. Bovendien wordt de binnenkomende lucht nimmer microbieel of met stof vervuild wat bij een kanaalnetwerk wel een risico is.”

De bewoners plaatsten beide systemen zelf, en DUCO ondersteunde hen bij de inregelen van de debieten via de afvoerventielen. “Momenteel wordt er voorzien om beide ventilatiesystemen via een gateway doorlopend met de R&D-afdeling van DUCO te koppelen zodat ze continu gelogd kunnen worden, waardoor de bewoners zelf ook op bepaalde momenten inzage kunnen krijgen in de logfiles.”

Naast het Duco Silent Tronic System werd ook buitenzonwering toegepast in de strijd tegen oververhitting. Dit verhoogt de garantie op een aangenaam thermisch comfort.

De woonst én de families Maes en Naudts zijn intussen klaar voor de toekomst. Ze blikken met enige trots terug op deze verwezenlijking. “We gingen voluit voor een perfecte materiaalkeuze en inrichting langs buiten, en daar zijn we ook in geslaagd. We hebben deze woonst gebouwd met veel aandacht voor de integratie ervan in het straatbeeld. Het is echter meer dan alleen maar een eyecatcher, maar ook en vooral een modern, energiezuinig en duurzaam gebouw dat geschikt ontworpen is voor bepaalde leefvormen van de toekomst.”

GERELATEERDE DOSSIERS