Doorzoek volledige site
23 juni 2021 | MICHEL CHARLIER

Knauf optimaliseert akoestiek in nieuwe scholen

Illustratie | © Knauf
Illustratie | © Knauf
Illustratie | © Knauf

Architectenbureau B612 associates ontwierp het masterplan voor de realisatie van een nieuwe ecowijk in Sint-Lambrechts-Woluwe. In het kader hiervan krijgen twee scholen – La Charmille (buitengewoon onderwijs) en kleuter- en basisschool Parc Schuman – tegen eind 2020 een grondige opknapbeurt. Opdat de gebouwen voldoende comfortabel, uitnodigend, pedagogisch verantwoord en functioneel zouden zijn, is de akoestiek geoptimaliseerd. Geen overbodige luxe aangezien het in de scholen en de bijbehorende sportzalen best rumoerig kan zijn …

"De klassen van de Parc Schuman-school zijn gegroepeerd rond een genereuze en flexibele centrale verticale ruimte. Deze laatste vormt het hart van de school en stroomlijnt niet alleen de circulatie, maar fungeert eveneens als ontmoetings-, ontspannings- en leerplek", leggen de architecten uit. "Op het gelijkvloers vertoont het gebouw een zeer mooie ‘ruimtelijke sequentie’ – open, vloeiend, polyvalent en transparent vanaf de speelplaats. Op de verdiepingen is de inplanting van de vaste of moduleerbare klassen geënt op de multifunctionele centrale hal, die baadt in zenitaal daglicht."

De school van La Charmille is op haar beurt op een compacte en gecentraliseerde manier georganiseerd om de bouw- en onderhoudskost, de thermische performantie en de functionaliteit te optimaliseren. "De lichtkoepel boven de multifunctionele centrale leefruimte vormt de spil van het geheel. Niet verwonderlijk aangezien buitengewoon onderwijs gepaard gaat met veel sociale interactie en heel wat verplaatsingen tussen de verschillende les- en activiteitenlokalen. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich paramedische, psychomotorische en zorgruimtes, die naast de ruime turnzaal gelegen zijn. Deze laatste strekt zich uit over twee niveaus, geniet van een overvloedige natuurlijke verlichting en biedt prachtige, gevarieerde uitzichten."

 

Geluidsoverlast verhinderen

De centrale verticale ruimtes, die heel wat licht binnenbrengen in de gebouwen, zijn een bron van rumoer. Het kwam er dan ook op aan om isolatiematerialen te kiezen die het akoestisch comfort van de gebruikers garanderen. "In de gemeenschappelijke delen, zoals de gangen rond de lichtkoepel en de traphallen, zijn Cleaneo Alternato-platen geïnstalleerd", vertelt Adrien Tardy, Business Development Manager Plafonds bij Knauf.

"We hebben voor die platen geopteerd om de akoestische eisen in die lawaaierige zones op de best mogelijke manier in te vullen, met name door een esthetisch vals plafond te voorzien dat perfect bij het ‘vloeiende’ karakter van de ruimtes past", pikt Olivier Mathieu, architect-partner bij B612 associates, in. "De platen zijn uitgerust met verspringende ronde perforaties en sponningen aan de vier zijden. Ze zijn ter plaatse bepleisterd, beschilderd en op de draagstructuur gevezen door de firma Alex sprl."

 

Geluidsbeheersing

In een school is de turn- of sportzaal de plek waar geluidshinder op de meest pertinente en gevarieerde manier toeslaat. Zowel in de halfondergrondse sportzaal van Parc Schuman als in de hogergelegen turnzaal van de La Charmille-school was het broodnodig om performante en eenvoudig te installeren akoestische oplossingen te voorzien. De keuze van de architecten viel dan ook op de Organic Twin-panelen van Knauf – goed voor een oppervlakte van circa 1.200 m² (400 m2 voor La Charmille en 800 m2 voor Schuman). "We hebben voor deze panelen geopteerd omdat ze niet alleen het akoestisch comfort garanderen, maar ook een goede stootvastheid hebben, makkelijk te monteren zijn en een esthetische uitstraling bezitten die uitstekend past bij de zichtbare betonelementen", verduidelijkt Olivier Mathieu.

Deze multilagige akoestische plafondpanelen, die geplaatst werden door de firma MCO, bestaan uit een kern in rotswol met een hoge densiteit en twee buitenlagen in uiterst dunne houtwol (1 mm dik). "Deze sandwichpanelen laten een geluidsabsorptie van circa 90 % toe (gemiddelde waarde), terwijl ze een minimum aan plek innemen", legt Adrien Tardy uit. "Ze waren al witgeschilderd en afgeschuind in de fabriek toen ze op de werf aankwamen en zijn vervolgens meteen aan het beton verankerd."

 

Uitdaging van formaat

Hoewel dit alles een fluitje van een cent lijkt, was de plaatsing van de akoestische panelen een uitdaging van formaat. Adrien Tardy: "In de twee sportzalen was het gezien de hoge ramen en andere elementen (zoals de koorden die aan het plafond hangen) niet mogelijk om met een plenum te werken. Het probleem is dat de geluidsabsorptie niet toereikend is zonder plenum. Aangezien de geperforeerde producten die gewoonlijk gebruikt worden niet voldeden, viel de keuze op 35 mm dikke Organic Twin-panelen. Bovendien moesten we in de sportzalen twee contradictorische eisen verenigen: stootvastheid en geluidsabsorptie. Dit laatste kan problematisch blijken aangezien er in dergelijke ruimtes allerlei verschillende geluidsfrequenties op je afkomen, gaande van lage frequenties van minder dan 1000 Hz (bijvoorbeeld ballen die op de vloer botsen) tot hoge frequenties die kunnen oplopen tot 4000 of 5000 Hz (bijvoorbeeld het gegil van kinderen)."

Het voordeel van de Organic Twin-panelen is dat de houtvezelstructuur het geluid op een efficiëntie en relatief homogene manier dempt, en dat voor alle hoorbare frequenties. "Textielproducten of rotswol zijn uiterst geschikt voor de absorptie van geluid boven 1000 Hz, maar niet voor lagere frequenties. De Organic Twin-panelen garanderen een prima akoestiek omdat ze alle frequenties op een bijna identieke manier corrigeren."

De Organic Twin-panelen zijn eveneens toegepast in de nieuwe Colruyt-winkel op het Jourdanplein, meer bepaald voor het verzekeren van de akoestische performantie in een los- en opslagzone, waar voortdurend rollend materiaal passeert. Ook daar is geen sprake van een plenum.

GERELATEERDE DOSSIERS