Doorzoek volledige site
24 juni 2021

De Praatstoel: Leen Pieyns (STYFHALS architecten)

Illustratie | Styfhals architecten

STYFHALS architecten is een gevestigde waarde binnen de architectuurwereld. Opgericht door Roger Styfhals in 1995 telt het multidisciplinair bureau vandaag een dertigtal gemotiveerde medewerkers. Leen Pieryns bestuurt het bureau sinds 2007, samen met Luc De Hovre en Lien Pierard. Enkele bekende projecten zijn de hoofdzetel van BNP Parisbas Fortis op de Warandeberg in Brussel, ontworpen samen met Baumschlager & Eberle, en de reconversie van de iconische VRT-toren, waarvoor STYFHALS samen met  sculp[it] architecten en  Arcadis vorig jaar de ontwerpwedstrijd won.

Op welk eigen gerealiseerde projecten (maximum 2)  bent u het meest fier en waarom?

Dat is een heel moeilijke vraag. Onze ambities liggen bij elk project even hoog net zoals de gedrevenheid en de waarden van waaruit we vertrekken. De locatie, de randvoorwaarden en het proces met de bouwpartners maken elk project natuurlijk uniek.  

Scheldekaai op Nieuw Zuid: een gebouw met een sterk vormelijk vocabularium en materialisatie, op een unieke plek langsheen de Scheldekaaien. Het gebouw vindt aansluiting met de aangrenzende nieuwe architectuur maar heeft eveneens een historische gelaagdheid.  De elegantie komt voort uit een boeiend contrast in texturen, kleur en beweging waardoor het zijn plaats opeist op de site.

Mon Desir: de restauratie van een monument dat we hebben aangepakt met veel respect voor de tijdsgeest en het oorspronkelijke ontwerp. Ook de tuin wordt heraangelegd als weleer. Het is een project waar we ons, naast kunde, vanuit gevoel en historiek hebben laten leiden met een resultaat waar we fier op zijn. Het project is ook kandidaat voor de nationale erfgoedprijs.
 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Een reconversieproject in het centrum van Vilvoorde. Het betreft een renovatie en een uitbreiding van De Heerenhuizen tot karaktervolle appartementen en kantoor. De mooie tuin sluit aan bij de grootste historische stadstuin van Vilvoorde: een groene oase in het centrum.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

De Stadshal in Gent van Robbrecht en Daem architecten en Marie-Josie Van Hee: een zorgvuldige interventie in een historisch ensemble

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Peter Zumthor: de eenvoud, de fijne detaillering, de tijdloosheid, het uitgepuurde, de schoonheid

Maar ook Pezo Von Ellrichshausen, Caruso St John Architects, Herzog & de Meuron, Sergison Bates,…

 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Thermen Vals van Peter Zumthor, evenals zijn Bruder Klaus Kapel
 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Studio Thomas Willemse, een studio die werkt op de grens van masterplan, landschap en architectuur, een interessante plaats en expertise om de krachtlijnen van een ontwerp mee uit te zetten.
 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Ondanks dat mijn dochter geen enkele ambitie heeft om architect te worden wil ik het zeker aanmoedigen. Ik vind nog steeds dat ik een heel fijn beroep heb. Het beroep is gediversifieerd, vertrekt vanuit een creatieve blik maar vraagt ook kennis en vakmanschap. Elk vraagstuk is anders en vraagt een uniek antwoord en een proces van co-creatie. Op een of andere manier vergeet ik de moeilijke trajecten die zich uiteraard ook voordoen.


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Dietmar Eberle, over poëzie en vakmanschap, maar ook middelen en weten.
 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Op Sint-Lucas heerst de visie dat alles kan, het vraagt gewoon de juiste experten. Naast alle randvoorwaarden vind ik dat nog steeds waar. Aan elk project beginnen met een open blik. Uiteraard is er nog een hoop expertise op te doen na de opleiding maar dat ambitieuze in de projecten, dat ben ik nog niet kwijt geraakt.
 

 

Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?
Geen idee
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Sint-Lucas Brussel
Bij wie hebt u stage gelopen? Styfhals architecten
Wat was de titel van uw eindwerk? Masterplan voor de reconversie van de voormalige industriële site te Vilvoorde… nog steeds actueel overigens
Favoriet architectuurboek: Vincent Van Duysen: works
Favoriet ander boek: de jongen, de mol, de vos en het paard. Wijsheden in een wondermooi verhaal en prachtig geïllustreerd.
Favoriete film: ik kijk meer naar series dan films, vooral de Scandinavische reeksen zoals The Bridge, Karppi, daar kan ik van genieten. The Queen’s Gambit was ook top
Favoriet tv-programma: duidingsprogramma’s
Favoriete muziek: Ik hou wel van soul a la Lianne La Havas
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Met mijn gezin
Favoriete Belgische stad: Gent
Favoriete Europese stad: Parijs
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Ik ben gelukkig hier dus dat is goed
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Lopen
Favoriete architectuursite? Vincent Van Duysen … pure schoonheid
Favoriete andere website? Neen