Doorzoek volledige site
28 juni 2021

Een wit Derbigum-dak voor een koele zomer

Illustratie | © Derbigum - Van Herle
Illustratie | © Derbigum - Ravelijn
Illustratie | © Derbigum - Haine St Paul
Illustratie | © Derbigum - © Conix RDBM Architects

De zomer is in aantocht en daar horen natuurlijk hoge temperaturen bij. Een heel efficiënte oplossing om de zomerse warmte buiten te houden en een woning bovendien een unieke uitstraling te geven, is het witte, reflecterende dak. Derbigum, de Belgische fabrikant van bitumineuze dakbanen, heeft in zijn gamma verschillende reflecterende waterdichtingsmembranen.

Witte dakbedekking is de jongste jaren aan een opvallende opmars bezig. Terwijl platte daken vroeger steevast een zwarte dakbedekking kregen, gaat de voorkeur vandaag de dag vaak uit naar materialen met een lichte kleur. Waarom? Omdat witte daken met een zeer beperkte dikte van isolatie het zonlicht veel sterker reflecteren, en dat heeft een duidelijke impact op het energieverbruik.

 

Energiebesparend

Bedrijven en particulieren hebben begrepen dat ze met witte dakbedekking flink wat geld kunt uitsparen. In plaats van het te absorberen, reflecteert een wit dak namelijk het zonlicht. Witte dakbanen fungeren dan ook uitstekend als passieve koeling, zeker in steden. Daardoor kan men in de zomer de warmte makkelijk buiten het huis of de bedrijfsgebouwen houden. Aangezien de airco minder draait, bespaart men heel wat op energiekosten.

In de winter zal het binnen dan wel iets koeler zijn, maar dit minieme energieverlies weegt niet op tegen wat men in de zomer kan inwinnen. Airconditioning verbruikt namelijk veel meer energie dan centrale verwarming. Het resultaat? Een flinke besparing op de energiefactuur.

Witte daken warmen dus minder op dankzij hun groot reflecterend vermogen. Het daksysteem is op die manier ook minder onderhevig aan thermische schokken en dat heeft dan weer een positief effect op de levensduur ervan.

De capaciteit om de zonnestralen te reflecteren wordt uitgedrukt in SRI (Solar Reflectance Index). Deze index wordt berekend op basis van de weerkaatsing van licht en warmte. Hoe hoger de SRI, hoe beter het materiaal de zonnestralen en de hitte reflecteert.

 

Beter rendement voor zonnepanelen

Een ander belangrijk pluspunt van witte dakbedekking is dat het de efficiëntie van zonnepanelen verhoogt. Fotovoltaïsche cellen doen namelijk hun voordeel met de weerkaatsing van het zonlicht. Het elektriciteitsrendement is er hoger dan bij zonnepanelen op een dak met een donkere dakbedekking, want het dak en dus ook de zonne-installatie blijven koeler, wat zorgt voor een beter rendement van het silicium in de zonnecellen. Verder vangen de panelen ook het weerkaatste zonlicht op, wat tot een stijging van de elektriciteitsproductie leidt.

Nog een laatste belangrijk voordeel: witte dakbanen zijn pH-neutraal, wat ze perfect geschikt maakt om aan waterrecuperatie te doen.

GERELATEERDE DOSSIERS