Doorzoek volledige site
12 juli 2021

Internationale ‘Concrete Design Competition’ voor studenten: de Belgische winnaars zijn gekend!

1ste prijs: CONCURVE van Wouter Persyn, Ine Verhaege, Dries Voet (Thomas More, Mechelen) Illustratie | FEBELCEM

De ‘Concrete Design Competition’ is een tweejaarlijkse ideeën- en ontwerpwedstrijd georganiseerd en gefinancierd door een consortium van Europese cement- en/of betonfederaties. FEBELCEM is de organisator voor België. Deze negende editie leverde twaalf inzendingen op, afkomstig uit zes verschillende architectuurscholen. Een onafhankelijke jury onder de leiding van ingenieur-architect Guy Mouton kende drie prijzen en twee eervolle vermeldingen toe.

De wedstrijd staat open voor studenten die zijn ingeschreven aan een onderwijsinstelling in een van de deelnemende landen. Het thema van de 9e editie (2019-2020) was ‘FORM-WORKS’. De afsluitende masterclass had normaal moeten plaatsvinden in augustus 2020 in de Ierse hoofdstad Dublin, maar de coronacrisis besliste daar anders over. Door de aanhoudend onzekere situatie werd de deadline met ruim een jaar verlengd tot einde juni 2021. In de Belgische jury zetelden Guy Mouton, Olivier Gallez (Ney & Partners), Hilde Huyghe (Coussée Goris Huyghe architecten), Tania Vandenbuscche (architecten Els Claessens Tania Vandenbussche) en Adrien VERSCHUERE (BAUKUNST).

 

Drie prijzen en twee eervolle vermeldingen

De eerste prijs was voor Wouter Persyn, Ine Verhaege, Dries Voet (Thomas More, Mechelen) voor hun betonnen ligstoel ConCurve

De tweede prijs was voor Lucile Robert, Joffrey Leseur (ULiège) voor de modulaire betonnen bouwsteen +|- Concrete.

De derde prijs was weggelegd voor Basic Geometry van Mirthe Schots (UHasselt), een betonnen dakstructuur voor fietsparking. 

Verder waren er ook twee eervolle vermeldingen voor 'discreet' van Eva Baplu, Manon De Backer, Thomas De Jonckheer (Thomas More, Mechelen) en 'Kinky' van Wannes Cools, Leander Decloedt, Nicolas Guilbert (UGent). 

 

Internationale masterclass

De hoofdprijs is deelname aan een ‘all-in’ internationale masterclass onder begeleiding van gerenommeerde betonexperten. De masterclass zal georganiseerd worden in twee luiken. Het eerste deel eind augustus wordt online georganiseerd, waarbij laureaten uit België, Nederland, Duitsland en Ierland in kleine groepen een project zullen uitwerken. Zij zullen gebruik kunnen maken van verschillende 3D-maakprocessen. De mallen en modellen worden op afstand, in een atelier in Nederland, geproduceerd en vervolgens online beoordeeld. Als klap op de vuurpijl zullen alle deelnemers aan de masterclass eind oktober in Dublin verzamelen om de resultaten in levenden lijve te aanschouwen.

Ondertussen is de 10de editie al in voorbereiding. Die loopt gedurende het academiejaar 2021-2022 en heeft als thema ‘REIMAGINE’. Duitsland is gastland voor de masterclass in augustus 2022. 

 

GERELATEERDE DOSSIERS