Doorzoek volledige site
04 augustus 2021 | PHILIPPE SELKE

Vergunning voor transformatie voormalige Royale Belge

Illustratie | Séverin Malaud
Illustratie | CORES Development
Illustratie | CORES Development
Illustratie | CORES Development
Illustratie | CORES Development

Het Brussels Gewest heeft een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor de transformatie van de voormalige Royale Belge in Watermaal-Bosvoorde. Het iconische gebouw krijgt een grondige make-over met nieuwe kantoren, co-workingruimtes, een hotel, restaurant en sportclub met openluchtzwembad. De transformatie is in handen van projectontwikkelaars Cores Development, Forsite, APE en Urbicoon. Ze gingen in zee met de architectenbureaus Caruso St John Architects, Bovenbouw Architectuur, en ook DDS+, MA2 (Francis Metzger) en EOLE (Anne-Marie Sauvat). De studies akoestiek zijn in handen van MACOBO-STABO

Het project houdt niet alleen een volledige renovatie en restauratie met respect voor het erfgoed in, maar ook een aanpassing van het gebouw aan de huidige normen en eisen. Zo komt er nieuwe verticale circulatie, wordt de sokkel heringericht, worden er openingen gemaakt in de inkomhal en verdwijnen de roltrappen. De voormalige refter zal plaatsmaken voor een sportclub en er zal een buitenzwembad worden aangelegd.

Ook de onmiddellijke omgeving en het bijbehorende park krijgen een grondige opknapbeurt. Daarbij blijven hun oorspronkelijke samenstelling en vormgeving bewaard en wordt die waar nodig opnieuw hersteld naar origineel model.

Concreet voorziet het herbestemmingsproject een parking en technische lokalen in de kelderverdiepingen, onthaal- en co-workingruimtes, een auditorium, diensten voor de gebruikers van het complex, een restaurant, een sportclub/wellness op de beneden- en eerste verdieping (sokkel), onthaalruimtes, een sportclub/wellness en  hotellobby met bar en restaurant op de tweede verdieping (sokkel), hotelkamers op de drie tot en met vijfde verdieping en kantoorplatformen van de zesde tot tiende verdieping.
 

Nieuwe start

Voor de bevoegde staatssecretaris Pascal Smet is kwaliteit is het sleutelwoord van dit project. Dat blijkt volgens hem niet alleen uit het samengaan van architectuur met erfgoed, maar ook uit het gemengde programma dat dit grote gebouw een nieuwe, frisse start geeft.

 

Biodiversiteit

Er wordt trouwens ook ingezet op de biodiversiteit van de site (deels Natura 2000-gebied). Zo worden de oevers natuurlijker gemaakt, is er weer plaats voor een drassige weide en blijft de boomgroep die vroeger deel uitmaakte van het Zoniënwoud bijna volledig bewaard. Dat alles gebeurt zonder de oorspronkelijke opzet van de site uit de jaren ‘70 te schaden.

GERELATEERDE DOSSIERS