Doorzoek volledige site
09 augustus 2021

Licht op groen voor The Grand van David Chipperfield Architects in Nieuwpoort

Illustratie | VDD Project Development / David Chipperfield Architects / Bureau Bouwtechniek

Het stadsbestuur van Nieuwpoort heeft het licht definitief op groen gezet voor de herbestemming van het voormalige ‘Le Grand Hôtel’ uit 1924, later gekend als de ‘White Residence’. VDD Project Development, ontwikkelaar van historische projecten, koestert grootse ambities voor het historische monument. Samen met het gerenommeerde Londense architectenbureau David Chipperfield Architects en Bureau Bouwtechniek gaat VDD het beschermde monument op een unieke manier restaureren. Het team - waar ook Origin Architecture & EngineeringArjaan De FeyterMACOBO-STABOhp engineersMouton en Advice for all deel van uitmaken - voegt zelfs enkele verdwenen belle-époque-elementen opnieuw toe. Zo krijgt ‘The Grand’ voor zijn 100ste verjaardag al zijn grandeur terug en moet het dé architecturale parel aan de Noordzee worden. 

Het project omvat niet alleen 70 appartementen, maar ook een zwembad met wellnessfaciliteiten, een bar, een brasserie, een aantal handelsruimtes, een ondergrondse parking met plaats voor 115 auto’s en een fietsenbergplaats voor 248 fietsen.

“Nu we de vergunning op zak hebben start de volgende fase van het project: de voorbereiding van de werkzaamheden, die een huzarenstukje beloven te worden. We weten al dat we bij de graafwerken voor de parking metersdiepe tunnels en loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog zullen terugvinden. Bij de bouwwerken zullen de nog resterende historische elementen van het monument minutieus gerestaureerd worden, zoals bijvoorbeeld de drie gevels met de kenmerkende standbeelden, de bar, de brasserie en de inkomhal. Een bouwhistorische analyse heeft namelijk aangetoond dat de kleurstelling van de muren, plafonds en trappen volledig anders was. De originele kleuren zullen worden hersteld. We brengen ook de belle époque-elementen terug die verdwenen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en de werken die uitgevoerd werden in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Zo worden de iconische toren, de koepels, de luifel boven de inkom, de loggia en het hoekterras opnieuw opgebouwd. In een hedendaagse architectuur, maar met respect voor het verleden", aldus Johan Vandendriessche, bestuurder VDD Project Development. 

VDD Project Development wil ‘The Grand’ opleveren in 2024, exact honderd jaar na de bouw van het beschermde monument.

 

Toparchitecten

Om het prestigieuze project vorm te geven, doet VDD een beroep op onder meer het geprezen Londense architectenbureau David Chipperfield Architects. Dat geniet al jaren wereldfaam voor zijn fijngevoelige restauraties, waaronder dat van de Royal Academy of Arts in Londen en de herbestemming van historische UNESCO-sites, waaronder de renovatie van het ‘Neues Museum’ in Berlijn.

“Het project in Nieuwpoort-Bad vergt een geraffineerde aanpak, met respect voor het originele design. Het ontwerp toont een vernieuwende manier van restauratie en herbestemmen en is het resultaat van een intensief traject met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de Stad Nieuwpoort. Op basis van een bouwhistorische analyse werd een waardeschaal bepaald van het pand. De historische verdiepingen worden getrouw gerestaureerd en de historische lacunes worden gereconstrueerd op basis van iconografisch materiaal. De nieuwe verdiepingen gebeuren volgens een architecturale herinterpretatie waarbij afleesbaar is dat het om nieuwe toegevingen zijn die harmonieus ingebed zijn in de uitstraling van het monument. Op die manier krijgt Nieuwpoort opnieuw het landmark dat het verdient", aldus David Chipperfield.