Doorzoek volledige site
09 augustus 2021

Brussels bedrijvenpark Copernic van oPla Architecture heeft vergunning op zak

Illustratie | oPla Architecture
Illustratie | oPla Architecture
Illustratie | oPla Architecture
Illustratie | oPla Architecture
Illustratie | oPla Architecture

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen in Haren van citydev.brussels, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De site - een ontwerp van oPla Architecture - moet uitgroeien tot een flexibele, creatieve plek die bedrijven stimuleert om op een andere manier te produceren en diensten en ervaringen uit te wisselen.

De site waar het Copernic-project komt, is 2,2 hectare groot en omvat de voormalige gebouwen van uitgeverij Gallimard (13.000 m²). citydev.brussels kocht de industriesite in januari 2018, omdat ze van strategisch belang is: ze ligt naast het vormingsstation van Haren en op een steenworp van Brussels Airport en de Ring rond Brussel. 

Maar niet alleen de strategische locatie is belangrijk. Met het project kan citydev.brussels bedrijven in Brussel een nieuw product aanbieden, namelijk een park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo's). Het park is dus bedoeld voor bedrijven die grotere ruimten nodig hebben dan die die citydev.brussels nu al aanbiedt in haar kmo- en zko-parken. In Copernic kunnen ze terecht voor moduleerbare ruimten van 1.000 tot 2.500 m².

 

Zeven modules

oPla Architecture sleepte in november 2019 de projectontwerpersopdracht in de wacht. Het architectenbureau wil de site opdelen in zeven autonome modules volgens de bestaande structuur van de gebouwen. De eenheden zouden technisch en structureel van elkaar moeten kunnen losstaan. Een nieuwe voetgangersgalerij scheidt het goederenverkeer van het personenverkeer. Zo wordt het personenverkeer gecentraliseerd, wat tegelijk synergieën tussen de verschillende bedrijven bevordert en de technieken vereenvoudigt. Het goederenverkeer maakt gebruik van de bestaande logistieke toegangen rond de gebouwen. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind 2021 uitgeschreven.