Doorzoek volledige site
09 augustus 2021

Brouck'R van Henning Larsen en A2RC blaast De Brouckèreplein in Brussel nieuw leven in

Illustratie | Henning Larsen / A2RC

BPI Real Estate en Immobel verkregen onlangs een bouwvergunning voor de ontwikkeling van het Brouck’R-project. De twee projectontwikkelaars zullen de voormalige Allianz-kantoren, die uitkijken op het De Brouckèreplein in Brussel, ombouwen tot een gemengd project dat kantoren, winkels, een hotel, appartementen en studentenkoten combineert.  Het complex werd ontworpen door de Deense architect Henning Larsen en het Brusselse architectenbureau A2RC Architects.

176 appartementen, 129 studentenkoten, een hotel met 152 kamers, 6.850 m² kantoorruimte en 3.365 m² winkelruimte op het gelijkvloers, met behoud van de historische gevels langs het plein. Dat is Brouck'R in een notendop.

“Met dit gemengde, maar voornamelijk residentiële initiatief, komen we tegemoet aan de dringende vraag naar bijkomende huisvesting in deze zeer gegeerde buurt. Vandaag geven kantoren nog de toon aan op en rond de site. Ons project zal dat drastisch veranderen en het gebied echt omtoveren tot een multifunctionele stedelijke woonruimte”, zegt Adel Yahia, de CEO van Immobel België.

Het complex werd ontworpen door de Deense architect Henning Larsen en het Brusselse architectenbureau A2RC Architects. De meest opvallende kenmerken zijn de verrassende volumes en het gebruik van verschillende materialen, om tal van open ruimtes te creëren en volop licht en lucht binnen te laten. Het project is gesitueerd in het populaire, bruisende en autovrije stadscentrum van Brussel. Dit maakt een vlotte bereikbaarheid en algemene mobiliteit tot een essentieel aspect van het project. In die context voorziet het project 550 fietsenstallingen (waarvan 52 voor cargofietsen) en een ondergrondse parking voor de wagens van de bewoners. De ondergrondse ruimte wordt optimaal benut om tegemoet te komen aan de mobiliteitsbehoeften van zowel het project als van de buurt in het algemeen. 

 

Groenintegratie

Het complex bevat ruime groene ruimtes, naar een ontwerp van Avantgarden. De weelderige tuinen op de begane grond, de plantenmuren en de grote binnenplaats zorgen voor licht en lucht in de buurt. Zo helpt het project om de stad te vergroenen en de lucht te zuiveren, en de biodiversiteit in de stad te vergroten. Daarnaast worden de nieuwste duurzame technologieën gebruikt, waaronder zonnepanelen en een geothermisch energiesysteem.

 

Aangepast ontwerp

De vergunning van het project verliep niet van een leien dakje. Na kritiek van onder meer de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen werd de eerste versie van het ontwerp aangepast, zo meldt Bruzz. Zo werden onder meer de gebouwen lager en de oppervlakte van de ondergrondse parking en kantoorruimte beperkter.