Doorzoek volledige site
12 augustus 2021 | ANKE HENROTTE

POOT architectuur bezorgt Antwerpse schoolvleugel karaktervolle renovatie

Illustratie | POOT architectuur
Illustratie | POOT architectuur
Illustratie | POOT architectuur
Illustratie | POOT architectuur
Illustratie | POOT architectuur
Illustratie | POOT architectuur

Een bestaand Antwerps schoolgebouw uit de 20ste eeuw wordt sinds 2018 onderworpen aan een grondige totaalrenovatie. In opdracht van AG Vespa transformeert POOT architectuur de middelbare schoolvleugel van het gebouw in de Kasteelstraat tot stedelijk lyceum dat plaats biedt aan 240 leerlingen. In haar ontwerp behield het architectenbureau zoveel mogelijk karaktervolle elementen van het originele bouwwerk zonder afbreuk te doen aan functionaliteit. Het project is momenteel in aanbesteding dus de start van de werken is voor binnenkort.

Naast het klassieke onderwijs zal de gerenoveerde middelbare schoolvleugel vooral de nadruk leggen op creatieve praktijken zoals woord, kunst en drama. “Op het gelijkvloers en de eerste verdieping liggen de gewone klaslokalen”, licht Sarah Poot, zaakvoerster van POOT architectuur, toe. “De tweede etage wordt ingericht als creatieve zolder met onder meer muziek-, teken- en dramalokalen.”

Omdat deze artistieke hub onmiddellijk onder het dak gelegen is, zijn de lokalen dubbelhoog en bijgevolg akoestisch hoogstaand. Die gunstige akoestiek wordt nog eens versterkt door de kastenwand die in elk lokaal twee van de vier wanden beslaat. “In die kastenwand zit ook telkens een dubbele deur naar het klaslokaal ernaast”, zegt Poot. “Vandaag wordt er in het secundair onderwijs wel meer in grote groepen lesgegeven. Vermits de lokalen steeds per twee tussen de traphal zitten, kunnen we die deur perfect openzetten om op die manier één lesruimte te creëren.”

De school zal eveneens aandacht besteden aan sport en lichaamsbeweging. Op de kop van de speelplaats maakt het oorspronkelijke badhuis ruimte voor een sport- en danszaal.  “Die danszaal is een prachtige ruimte op zich omdat daar oude spanten aanwezig zijn”, vertelt Poot. “De ruimte had echt niet veel nodig. Meer dan een lambrisering hebben we er dan ook niet aangebracht.”

Een rijwoning met historische voorgevel en het opschrift ‘jongensschool’ zal ten slotte fungeren als inkomhal. “Die gevel is de enige straatgevel van de school”, aldus Poot. “De rest van de vleugel is helemaal ingesloten in het binnengebied.” Het nieuwe lerarenhuis, met onder meer ruimte voor directie, secretariaat en zorgmedewerkers, zal er eveneens postvatten. Door toevoeging van een patio heeft het secretariaat bovendien zicht op de inkomhal.
 

Royale trappenhal

“We hebben sterk ingezet op het behoud van bestaande elementen en kleuren zonder te retro over te komen. Natuurlijk is het ons eigen ontwerp, maar de schoolvleugel is zo’n gebouw dat niet veel nodig heeft en op zichzelf al heel mooi is”, vertelt Poot. “De vleugel heeft bijvoorbeeld geen gangen. Elke klas wordt dus rechtstreeks vanuit de traphal bereikt. De luifel op de speelplaats dient daarbij als overdekte gang. Dat aspect hebben we vanzelfsprekend behouden.” Verder herstelde het Antwerpse architectenbureau de oorspronkelijke hoge atelierramen op de bovenste verdieping in ere, werkte het in de klaslokalen zoveel mogelijk met de reeds aanwezige kleuren rood en wit én behield het de originele boogvormen en royale trappenhal.

Voor AG Vespa was het uiteraard van belang dat de renovatie functioneel was en binnen het vooropgestelde budget paste. De  bouwheer overtuigen om heel wat originele elementen te behouden en daarmee de kostprijs de hoogte in te drijven, was dan ook een hele uitdaging. “Hoewel onze toevoegingen niet ingrijpend zijn, dragen al die elementen wel iets bij tot het gebouw. Het feit dat we bijvoorbeeld de gebogen luifels konden behouden, toont aan dat de bouwheer begrepen heeft dat we met respect voor het gebouw en zijn bestaande architectuur te werk zijn gegaan”, zegt Poot. “De stempel van POOT architectuur is voelbaar, maar zonder de originele architectuur overbluffen, en dat was precies de bedoeling.”  

GERELATEERDE DOSSIERS