Doorzoek volledige site
16 augustus 2021

B2Ai en VenhoevenCS ontwerpen expressief gebouw voor zwembad Brigitte Becue in Oostende

Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru

Terwijl de geplande sloop van het oude zwembad van Oostende op verzet stuit, heeft intussen het nieuwe zwembad Brigitte Becue haar deuren geopend. B2Ai en VenhoevenCS tekenden een olympisch bad met multifunctioneel instructiebad en een grote recreatieve zone. Bovenop dit zwemcomplex zijn 22 sociale appartementen ingeplant. De architectuur zoekt naar lichtheid en een open karakter, met tinten die afgestemd zijn op de nabije omgeving. Ook Ney & Partners (stabiliteit), boydens engineering (technieken en bouwfysica) en KWB (zwembadtechniek) werkten mee aan dit project.

Het nieuw stedelijk zwembad – gebouwd in opdracht van Sportbuilders nv, Stad Oostende en FARYS/TMVW - is onderdeel van een sportieve cluster in de stad: renbaan, golf, basket arena en voetbalstadion. De site is goed bereikbaar met alle vervoersmodi en ligt op de overgang tussen het meer residentiële Oostende en de kuststrook. Het ontwerp tracht deze overgang ook ruimtelijk te vertalen op de site.

De hoofdvorm van het gebouw is een heldere vertaling van de gevraagde ruimtes, inclusief parking en appartementen. Een eenduidig gematerialiseerde gevel van metselwerk en beton smeedt de verschillende functies tot een eenheid.

 

Expressief gebouw

De vorm, met uitsnijdingen, patio’s en terrassen bepaalt de structuur van de verschillende gevels naar de omgeving en reageert hier ook op.
De verschillende functionaliteiten zijn van buitenaf herkenbaar. Het zwembad heeft bijvoorbeeld andere raamopeningen dan de appartementen en de inkom van het zwembad heeft een andere ruimtebehoefte dan die van de appartementen. Het zorgt ervoor dat het gebouw naar alle zijden een verschillende uitstraling krijgt en ook ruimtelijk anders aansluit op omliggende bebouwing en renbaan/golf.

Er ontstaat een expressief gebouw met verschillende gezichten dat zich naar alle zijden anders toont en in interactie gaat met zijn omgeving. Een gebouw met een menselijke maat dat zorgt voor een prettig gevoel op het voorplein om er te verblijven.

Vanaf de Nieuwpoortsesteenweg benaderen de mensen het zwembad. Het gebouw is aan deze zijde zo ontworpen dat men zicht heeft op het zwembad en de activiteiten in het gebouw, maar wel op een manier dat het nooit overheerst. Vanaf het plein aan de Northlaan is het gebouw open en uitnodigend. Het zwembad, de cafetaria, de terrassen, de inkom, de appartementen en de golfbaan, alles is zichtbaar. Zelfs de strandredders hebben zicht op het voorplein.
 

Al deze functies zijn afzonderlijk herkenbaar onder twee grote luifels, waarbij de focus ligt op de mooie heldere inkom


Richting de golfbaan manifesteert het gebouw zich wat robuuster. De grote zwemzalen liggen aan deze zijde. Allen met een prachtig zicht – tussen de bomen door – over de golfbaan.

 

Wat met oude zwembad?

De stad Oostende maakte in mei haar sloopplannen bekend voor het oude Stedelijk Zwembad. Het gebouw ontworpen door architecten Paul Felix en Jan Tanghe in de jaren 70 moet plaats ruimen voor een open, groene ruimte. De beslissing stuit op verzet van onder meer de architectuurvereniging Archipel en erfgoedvereniging Dement Oostende, die aan het Oostendse stadsbestuur vragen om de aangekondigde afbraak van het oude zwembad van Oostende te heroverwegen. De zwembadhal kan volgens Archipel en Dement Oostende beter een herbestemming krijgen als stadshal

GERELATEERDE DOSSIERS