Doorzoek volledige site
17 augustus 2021

Olympisch dorp van SOM transformeert tot duurzaam stadsdeel van Milaan na Winterspelen 2026

Illustratie | SOM
Illustratie | SOM
Illustratie | SOM
Illustratie | SOM
Illustratie | SOM

Skidmore, Owings & Merrill is na een internationale wedstrijd geselecteerd om het olympisch dorp voor de Winterspelen van 2026 in Milaan te ontwerpen. Het project maakt deel uit van de herontwikkeling van de spoorwerf aan Porta Romana. Het olympisch dorp zal de wijk transformeren tot een duurzame stedelijke gemeenschap en moet een toonbeeld worden van hoe Olympische faciliteiten ook na de Spelen een sociale rol kunnen vervullen. De ontwerpers stellen een minimale milieu-impact voorop dankzij de integratie van innovatieve duurzaamheidsmaatregelen.

Ontworpen om in de eerste plaats integraal deel uit te maken van het stedelijk weefsel van Milaan, omvat het project een reeks van publieke groene pleinen, de transformatie van twee historische structuren en zes nieuwe residentiële gebouwen, in een eerste fase bestemd voor de Olympische atleten. Na de Spelen zullen de woningen hergebruikt worden al studentenhuisvesting en betaalbare woningen. Het Olympic Village Plaza wordt een buurtplein met winkels, cafés en restaurants op straatniveau en buitenruimte voor de organisatie van markten of andere gemeenschapsactiviteiten.  

“In plaats van op te houden te bestaan na de Spelen, zal het olympisch dorp uiteindelijk een levendige, zelfvoorzienende buurt worden gebaseerd op de principes van sociale gelijkheid, milieubewustzijn, welzijn en inclusie”, klinkt het bij Colin Coop van SOM.
 

Klimaatbestendig

De nieuwe gebouwen zijn geïnspireerd op de architectuur van de historische gebouwen in Milaan, terwijl ze voorzien worden van markante hedendaagse materialen en gemeenschappelijke terrassen. De terrassen, beschaduwd door verticale beplanting, zullen dienen als bruggen tussen de gebouwen, waardoor de ontmoetingsplaatsen en studeerplekken in openlucht een gevoel van energie en leven aan iedere verdieping geven. De integratie van groen in de buitenruimtes zal bijdragen tot de klimaatbestendigheid van de buurt en laat ook stadslandbouw en voedselproductie voor de buurt toe.  

Het gehele olympische dorp is ontworpen volgens de principes van de slimme en duurzame stad, en is dan ook geconnecteerd en zelfvoorzienend. Onder meer passieve koeling, zonnepanelen en daktuinen zorgen ervoor dat 30% van de gebruikte energie op de site zelf zal geproduceerd worden. Regenwater wordt gerecupereerd met een reductie in het gebruik van drinkwater van meer dan 50 % en beperking van CO2-uitstoot van 40 % voor verwarming en koeling. Bijkomend worden zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt, zoals cross-laminated timber voor de residentiële gebouwen.
 

Parco Romana

Het olympisch dorp maakt deel uit van het bredere Parco Romana-project. Het geüpdatet masterplan van Diller Scofidio + Renfro, PLP and Carlo Ratti Associati versterkt de elementen uit de publieke ruimte zoals Central Parc, ecozones en een ‘hangend’ bos dat het westelijke en oostelijke deel van de site verbindt. De volumes van de geplande projecten zijn nu meer evenwichtig verdeeld, waardoor de dialoog met de omgeving verbetert en er meer activatie is op het gelijkvloerse niveau. 

De oplevering van het olympisch dorp is voorzien in juli 2025.