Doorzoek volledige site
24 augustus 2021

Bedrijven cohousen in Square One van Archiles Architecten

Illustratie | Evenbeeld
Illustratie | Evenbeeld
Illustratie | Evenbeeld
Illustratie | Evenbeeld
Illustratie | Evenbeeld
Illustratie | Evenbeeld
Illustratie | Evenbeeld
Illustratie | Evenbeeld
Illustratie | Evenbeeld
Illustratie | Evenbeeld
Illustratie | Evenbeeld
Illustratie | Evenbeeld
Illustratie | Evenbeeld
Illustratie | Evenbeeld

Square One is een vooruitstrevend kantoorgebouw in Geel opgericht volgens het cohousing-principe, naar een ontwerp van Archiles Architecten. Verschillende bedrijven maken gebruik van gedeelde faciliteiten waardoor een multifunctioneel gebouw ontstaat, dat klaar is voor de toekomst. Door het bouwconcept is een flexibele invulling mogelijk van alle ruimten. De beschikbare ruimte wordt optimaal benut in een compacte hoogbouw met veel aandacht voor groen als rustplek voor alle werknemers. “De doorgedreven duurzame benadering en de uitstraling van het gebouw maken van Square One een pionier voor andere bedrijfsgebouwen in de omgeving”, aldus Archiles Architecten.

Het gebouw langs de ringweg in Geel bestaat uit 5.250m² kantoorruimte met gedeelde polyvalente ruimte. Architecturaal is het project opgevat als een stapeling van twee delen: een kantoorvolume bovenop een overdekte parking. Het project is een ontwerp van Archiles Architecten in samenwerking met Studiebureau Van hoorickx, AB AssociatesStudiebureau Technieken Bogaerts, Bureau De Fonseca, FSEC en Joost Valgaeren.

De kantoren krijgen een kenmerkende zakelijke uitstraling. Er is ingezet op maximale daglichttoetreding, flexibele indelingsmogelijkheden en éénvormigheid. Verticale vinnen vertalen deze principes in het gevelbeeld en zorgen voor een speels effect van open versus gesloten naargelang men langs of dwars naar het gebouw kijkt.

De plint onderscheidt zich door zijn uitwerking in beton, een stevig vormgegeven tafel overdekt de parkeerplaatsen en herbergt de inkom onder één uniform dak.


Groene invulling

Veel aandacht werd besteed aan een groene invulling van het gebouw in zijn omgeving. Rondom worden brede groene stroken voorzien, die een zachte aansluiting maken met de omgeving. Een grote waterpartij langs de inkom zorgt voor afwisseling en buffert al het regenwater. De natuur wordt doorgetrokken in het gebouw: een ruime patio en daktuin op de eerste verdieping bieden een aantrekkelijk uitzicht vanuit dit verhoogde maaiveld.
 

Eerlijke materialen

Er is gekozen om maximaal te werken met eerlijke materialen. Waar mogelijk wordt de constructie zichtbaar gehouden, afgewisseld met warme (hout)accenten om een aangename kantoorsfeer te bekomen. Een verhoogde vloer maakt een flexibele kantoorindeling mogelijk. Een vast aansluitpunt voor data en elektriciteit kan eenvoudig verplaatst worden indien de kantoorinrichting wijzigt.
 

Flexibel ruimtegebruik

Square One is een voortrekker binnen zijn omgeving door de manier waarop wordt omgegaan met de beschikbare ruimte. Het aanwezige terrein wordt maximaal benut door in de hoogte te bouwen. Een duurzaam gebruik wordt bekomen door flexibele, gedeelde ruimtes te voorzien: de ruime eetruimte met lounge kan eenvoudig omgevormd worden voor congressen, recepties, … De kantoorruimtes zijn flexibel in te richten, zodat in de toekomst steeds een nieuwe invulling mogelijk is. Ook qua opdeling zijn er veel mogelijkheden: elke verdieping kan ofwel in één geheel, meerdere delen of als gedeelde ruimte met flexplekken gebruikt worden. Zelfs de overdekte parking kan een nieuwe functie krijgen. Als de mobiliteitsbehoefte wijzigt, kan de ruimte door de beschikbare vrije hoogte en vormentaal vele andere invullingen krijgen. In tussentijd wordt een duurzame mobiliteit gestimuleerd: naast ruime fietsenstallingen zijn er acht elektrische laadpunten voorzien alsook voorzieningen om dit op korte termijn uit te breiden naar 34.


Eenduidige vormentaal

Dankzij al deze ingrepen houdt het gebouw maximaal rekening met toekomstige ontwikkelingen. Niettemin zijn basisprincipes zoals daglicht, oriëntatie, integratie van de natuur niet uit het oog verloren in het ontwerp. De ligging wordt maximaal ingezet om de uitstraling van het gebouw vanuit de omgeving te benadrukken. Een éénvormige vormentaal straalt rust uit en wordt gecombineerd met natuurlijke elementen. Zo is het groendak op de verdieping aanwezig vanuit de straat.


Hernieuwbare bronnen gekoppeld aan intelligente regeling

Het technisch concept onderscheidt zich door het gebruik van hernieuwbare bronnen te koppelen aan een intelligente regeling. Een KWO-installatie zorgt voor warmte en koeling. De afgifte gebeurt via een klimaatplafond, waarbij opnieuw rekening is gehouden met een flexibele kantoorindeling. Alle technieken worden efficiënt gebundeld in het verlaagd klimaatplafond en de verhoogde vloer. Het gebouw verbruikt bijgevolg enkel elektriciteit: 365 pv-panelen wekken hiervoor de stroom op.

Een intelligent gebouwbeheerssysteem is opgezet, waarbij verschillende installaties (toegangscontrole, inbraak, aanwezigheidsdetectie, temperatuurregeling) met elkaar communiceren om een efficiënt en slim gebouw te bekomen. Als er bijvoorbeeld gedurende een bepaalde tijd geen aanwezigheid wordt gedetecteerd, zal na een bepaald uur automatisch het alarm inschakelen. Ook de temperatuurregeling wordt afgestemd op de effectieve bezetting die wordt waargenomen.

GERELATEERDE DOSSIERS