Doorzoek volledige site
20 augustus 2021

De beste apps voor architecten: selectie 2021

Illustratie | PxHere

De meeste architecten verliezen nog te veel tijd. Ze zijn geregeld onderweg, staan af en toe in de file, schrijven werfverslagen uit in Word, drukken plannen af voor elk werfbezoek, gebruiken pen en papier voor tijdsregistratie, zetten foto’s over van smartphone naar pc, enzovoort. Klinkt vertrouwd? Lees dan verder. ArchiSnapper heeft opnieuw een lijst samengesteld met handige en tijdbesparende apps voor architecten.

De lijst met de 17 beste apps voor architecten is onderverdeeld in vijf thema's. Wij pikten er de eerste app per thema uit. De volledige lijst kan je bekijken via deze link


Beste apps voor CAD-tekeningen & 3D-modellering

AutoCAD Mobile App
De AutoCAD mobile app  is een teken- en schetsapp waarmee je AutoCAD tekeningen kan bekijken, bewerken en delen op mobiele toestellen. Het is een uitbreiding van jouw AutoCAD desktop.

Met deze app hoef je geen plannen meer naar de werf te sleuren. Gebruik hem om metingen te doen en aantekeningen te maken op de werf of onderweg. Uit een navraag die we bij architecten deden blijkt dat dit de #1-app is voor veel architecten. We bevelen deze app echter niet aan voor het zwaardere CAD-werk, dat doe je beter via je desktop.
 

Beste apps voor werfbezoeken

ArchiSnapper
Werfverslagen opmaken na werfbezoeken kan een erg tijdrovende klus zijn. ArchiSnapper is een eenvoudige tool waarmee je werfverslagen maakt, met je smartphone of tablet, rechtstreeks op de werf. Je noteert al je opmerkingen en voegt er foto’s, schetsen, en aantekeningen op grondplannen aan toe. Gebruik de dicteerfunctie om nog meer tijd te winnen.  Eens terug op kantoor, zijn de werfverslagen en opleververslagen beschikbaar in je online account zodat je ze verder kan bewerken en versturen.

Denk er eens over na: geen gezwoeg meer in Word of Excel om een werfverslag op te stellen!


Beste schets apps

Morpholio Trace Pro
Het voordeel van Trace, in vergelijking met andere schets apps is dat je twee willekeurige punten kan gebruiken om een schaal in te stellen. Volgens de makers combineert Trace de schoonheid en snelheid van schetsen met de intelligentie en nauwkeurigheid van CAD.

Deze app verlegt de grenzen van AR technologie en zorgt voor een geavanceerde schetservaring. Deze app krijgt veel persaandacht en erkenning in de architectuurwereld en is door Apple bekroond als een top app voor schetsen en tekenen. Gebruikers zijn erg lovend over deze app, de beoordelingen spreken voor zich.

 

Beste toolbox apps

Sun Locator
Deze app is niet specifiek voor architecten gemaakt, maar is desondanks een nuttige tool. Denk maar aan de analyse of een naburig gebouw de zon belemmert en schaduw veroorzaakt, hoeveel zon of schaduw er in een tuin of op een gevel valt, of hoeveel licht er door een raam binnenvalt. Sun Locator helpt je hierbij, door nuttige gegevens te verstrekken zoals de zonnestand, de winter- en zomerzonnewende, en de tijden van zonsopgang en zonsondergang. Via een hoog-interactief uitgebreid 3D zicht kan je meteen de hoeveelheid zonlicht inschatten voor je gebouw.

De belangrijkste verbetering die in 2020 gelanceerd werd, is de Terrain Simulation, die de schaduw van bergen, heuvels en valleien simuleert, waardoor Sun Locator ook nuttig is voor architecten die actief zijn in een bergachtige en heuvelachtige omgeving.

 

Beste apps voor onderweg

Expensify
Expensify verhoogt de productiviteit voor architecten die vaak onderweg zijn en onkosten maken voor lunch, reiskosten, brandstofkosten en meer.  Dergelijke onkosten bijhouden kan lastig en tijdrovend zijn. Expensify automatiseert elke stap, van het scannen van het bonnetje tot de terugbetaling. Maak gewoon een foto van een bon en leg je telefoon weg. Expensify leest en verwerkt automatisch de gegevens en voegt deze vervolgens toe aan een onkostennota, die automatisch de volgende dag kan worden ingediend, goedgekeurd en zelfs terugbetaald.