Doorzoek volledige site
20 augustus 2021 | JOHAN RUTGEERTS

DWARSBEUK (Johan Rutgeerts): Zelfverzekerde aannemers

Illustratie | Johan Rutgeerts

Het bouwverlof zit erop en dat betekent ook een nieuwe DWARSBEUK. In een nieuwe aflevering kaart onze columnist Johan Rutgeerts de tienjarige aansprakelijkheid aan, die in offertes van aannemers volgens Rutgeerts al te vaak slechts een voetnoot lijkt.

Bij heel wat offertes van aannemers zie je staan: 
Verzekering tienjarige aansprakelijkheid:  €  XXX,XX
Dat staat meestal onderaan in de offerte.

Dat leidt tot ongemakkelijke discussies. We hebben het dan al meegemaakt dat de aannemer de opdrachtgevers wijsmaakt dat, als ze die premie niet betalen, de werken dan ook niet vallen onder de tienjarige aansprakelijkheid. Spijtig, maar ja.

Dat voelt niet lekker omdat architecten dan hun kennis inzake de tienjarige moeten etaleren en de aannemer erop wijzen dat die tienjarige van openbare orde is. Een term die hen en sommige opdrachtgevers een beetje vreemd in de oren klinkt. Als de architect de aannemer er dan nog op wijst dat die verzekering een wettelijke verplichting is en dat die kost in principe in zijn algemene kosten en bijgevolg in de eenheidsprijzen moet vervat zijn, dan is het vaak al hommeles, nog voor de eerste steenlegging.

Vaak hoor je dan, dat als de opdrachtgever zo’n verzekering niet wil betalen, de werkzaamheden dan ook niet verzekerd zijn. Dat de opdrachtgevers dat wel kunnen opvangen door een ABR te nemen. En er zijn ook opdrachtgevers die de eindafrekening wel betalen mits aftrek van de verzekeringspremie. Er is toch niets gebeurd onderweg.

Die kromme gedachtenkronkels worden niet zelden onderbouwd met het argument dat dit  volledig conform de aanbevelingen is van de Confederatie of de Bouwunie.

Ik weiger te geloven dat die aanbevelingen zo krom zijn,  maar misschien zou het nuttig zijn dat deze organisaties hun leden eens duidelijk maken dat de verzekering van de tienjarige aansprakelijkheid inbegrepen moet zijn in hun eenheidsprijzen of globale offerte, dat dat niet apart wordt afgerekend en dat er niet aan te ontkomen valt; dat het tot de fierheid van de aannemers zou moeten behoren dat hun offertes in het vet vermelden dat de verzekering van de tienjarige aansprakelijkheid voor hun werken in de prijs is inbegrepen.

Net zoals architecten vermelden in hun contracten met hun opdrachtgevers onder welk polisnummer en bij welke maatschappij ze verzekerd zijn.