Doorzoek volledige site
23 augustus 2021

Warot Building van B-ILD verbindt mensen, functies en plekken

Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | B-ILD
Illustratie | B-ILD
Illustratie | B-ILD

De vraag van de gemeente Herent voor een nieuwe polyvalente zaal die verschillende functies kan dienen, beantwoordde B-ILD met een aanpasbaar gebouw dat ook het weefsel van het dorp versterkt. Het gebouw voor Vrijetijdscentrum Warot verbindt mensen, functies en plekken en integreert deze in een meer intuïtief geheel. Het project is genomineerd voor de 2022 European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award.

Warot is de nieuwste toevoeging aan de openbare voorzieningen van het dorp Winksele. Het herbergt een breed scala aan activiteiten in een zorgvuldig ontworpen multifunctionele hal en voegt een nieuwe zachte link toe aan het stedelijke weefsel van het dorp door de omliggende velden open te stellen voor spel en sport. B-ILD tekende het ontwerp in samenwerking met de studiebureaus Util en STir.
 

Verbinding

Het project bestaat uit een nieuw gebouw en een speelveld, gescheiden door een beek die straks wordt overgestoken door een nieuwe brug. De brug is zo gepositioneerd dat er een nieuwe, zachte verbinding ontstaat tussen de bestaande sportvoorzieningen en de lokale school, kinderopvang en jeugdcentrum. Zo ontstaat een nieuwe zachte as die de openbare ruimte en voorzieningen van de stad met elkaar verbindt.
 

Eenvoud

Het gebouw stelt zich op als achtergrond voor een groen speelterrein. De voorgevel aan de zijde van de parking wordt achtergevel. De zijde van de beek opent zich als een voorgevel naar het speelterrein, de schuifdeuren openen naar een overdekte buitenruimte die een verlengstuk vormt van de binnenruimte.

Het nieuwe gebouw is ontworpen als een ruimte voor een verscheidenheid aan activiteiten, variërend van speelpleinwerking, kaartspellen tot yogalessen. Een laag volume met een eenvoudige, symmetrische plattegrond biedt een basis voor deze activiteiten. Het plan van het gebouw volgt een structuur van zes parallelle balken, waardoor ruimtes worden gegenereerd die met elkaar kunnen worden verbonden of opgedeeld door het gebruik van vouwwanden. Deze kamers worden bediend door een brede gang die dient als backstage en circulatie-, opslag- en technische zones herbergt.
 

 

Openheid

De multifunctionele hal biedt de gemeente een open infrastructuur waar scheidingswanden kunnen worden verplaatst en circulaties kunnen worden vermenigvuldigd om een ​​breed scala aan activiteiten mogelijk te maken. Deze openheid heeft sinds de opening veel nieuwe onverwachte gebruikers naar het project getrokken (bijv. als covid-19-faciliteit).

De binnenmuren bestaan ​​uit niet-dragende scheidingswanden en verplaatsbare wanden, waardoor toekomstige aanpassingsvermogen verzekerd is naarmate de behoeften van het dorp evolueren. Deze nadruk op aanpassingsvermogen maakt het project echt duurzaam en verzekert dat het gebouw voor de komende generaties zinvol zal blijven.