Doorzoek volledige site
30 augustus 2021 | FILIP CANFYN

Steen & Been: Ficheux

Eglise Saint-Maurice in Ficheux Illustratie | Thadée Szalamacha

Onze huiscolumnist Filip Canfyn vertrekt voor een meermaals pandemisch uitgesteld familieweekend met de uitgebreide kroost (4 kinderen, aangelanden, 7 kleinkinderen en zijn geliefde) naar de Picardie en komt zowaar met een column (en vuile was) terug.

Ik heb het Château de l’Epine in Acheux-en-Amiénois voor drie volle dagen afgehuurd wegens veel slaapkamers, groen en speelruimte. Het kasteel staat in de lokale toeristische annalen geboekstaafd als ‘la propriété de l’industriel belge Willy Naessens’ en heeft dus, noblesse oblige, een buitenzwembad. En de zon schijnt eindelijk eens onbewolkt. Kortom, prinsheerlijk.

Op de terugreis verschalk ik de Nederlandse GPS-dame en rij ik door het mij onbekende Ficheux, langs een imposante kerk. Ik zie beton en denk art deco. Dat zoeken we thuis uiteraard even op en ik krijg een verhaal. Ficheux ziet de Groote Oorlog de Eglise Saint-Maurice verwoesten en de heropbouwarchitect René Trubert (1893-1963), die zelf gewond raakt aan de Somme, krijgt de opdracht om een nieuw exemplaar te ontwerpen. Hij gaat voor een eigentijdse kerk, die in 2008 terecht en eindelijk op de lijst van de Monuments Historiques belandt.

Trubert, een bezig baasje, vindt architectuur toch maar niets en wordt uitvinder-ondernemer. Hij zoekt naar een oplossing voor een verhit probleem van de aangebroken moderne tijd: er bestaan waterverwarmers maar hoe kan de temperatuur, die in de badkuip loopt, constant gehouden worden? Hij neemt een patent op zijn thermostatische kraan en produceert die zelf vanaf 1938, tot hij opgeroepen wordt voor de volgende oorlog. Na 1945 kent zijn Eurotherm een internationale doorbraak en kan hij zijn firma duur verpatsen aan een Amerikaans bedrijf. Zo koopt hij tijd voor nog 65 patenten meer.

Ficheux levert nog een tweede verhaal. Daar ligt immers een illustere Indiaan (excusez-moi le mot) begraven: John Standing Buffalo. Deze Canadese soldaat sneuvelt op 29 september 1918, amper anderhalve maand voor de wapenstilstand, 21 jaar oud. Deze kleinzoon van de iconische Sioux-chief Sitting Bull krijgt een simpel Commonwealthgraf in het dorp van 500 al even simpele zielen.

Zou de behoede Marie-Jeanne in Acheux die verhalen van Ficheux kennen?

GERELATEERDE DOSSIERS