Doorzoek volledige site
02 september 2021

bold architecten en Patine architecten bouwen priesterwoningen om tot nieuw kantoor

Illustratie | Raakpunt Fotografie
Illustratie | Raakpunt Fotografie
Illustratie | Raakpunt Fotografie
Illustratie | Raakpunt Fotografie
Illustratie | Raakpunt Fotografie
Illustratie | Raakpunt Fotografie
Illustratie | Raakpunt Fotografie
Illustratie | Raakpunt Fotografie

Van priesterwoningen tot werkplek voor architecten. Deze opmerkelijke transformatie leidde tot het nieuwe en hedendaagse kantoorgebouw van bold architecten en Patine architecten in Berchem. De authentieke elementen werden waar mogelijk gerestaureerd en verlenen het kantoor zijn unieke sfeer. 

Op de site van het Sint Stanislascollege werden in 1923 priesterwoningen gebouwd naar ontwerp van architect Jan De Vroey. Het gebouw had een L-vormig grondplan en vier bouwlagen. Op het gelijkvloers werden rijkelijke spreekkamers ingericht, een refter met bijhorende keuken en een portiersloge. Op de verdiepingen bevonden zich de effectieve woningen met telkens een studiekamer en een slaapkamer.

 

Authentieke elementen

In 2020 werd het pand verbouwd tot een kantoorgebouw. In de voorgevel werd teruggegaan naar de originele sobere lijstgevel uit 1923. Hiervoor werd de storende voorzetgevel uit de jaren ’50 verwijderd. De oorpronkelijke achtergevel in baksteenmestelwerk bleef behouden.

De gelijkvloerse verdieping wordt gemeenschappelijk gebruikt en bevat ontvangstruimtes, een refter en keuken met bar. Alle authentieke interieurelementen werden bewaard en gerestaureerd: moulures, lambriseringen, glas in lood, terrazzo-  en mozaïek vloeren.


Ruime kantoorruimtes

De verdiepingen, waar de originele afwerking was verdwenen, vormde bold architecten om tot ruime kantoorruimtes. Het maatmeubilair geeft de gebruikers mogelijkheden om in verschillende combinaties samen te werken. Ook de ledverlichting is hieraan aangepast: ze geeft een uniforme verlichting over de hele ruimte. Naast de werkplekken zijn er op elke verdieping spreekruimtes en ruimtes om online vergaderingen te volgen. Bij de inrichting bleef de balkenroostering van de vloeren zichtbaar. Ertussen werden vilten akoestische panelen geplaatst. De wanden en vloerbekleding werden in helder wit afgewerkt, de houten invulwanden behielden hun natuurlijke kleur.