Doorzoek volledige site
09 september 2021

Volledig naadloos en onzichtbaar akoestisch plafond in Quatuor-torens

Illustratie | © Asona
Illustratie | © Asona
Illustratie | © Asona

Wie regelmatig in de Brusselse noordwijk passeert, heeft ongetwijfeld de indrukwekkende Quatuor-torens reeds opgemerkt. Quatuor is een nieuwbouwproject in hartje Brussel, ontworpen door Jaspers-Eyers Architects, met als doel een multifunctionele hub te creëren die beantwoordt aan de hoogste normen op het vlak van kwaliteit, innovatie en milieuprestaties. Asona werd uitgekozen om maar liefst 8.000m² Sonaspray en Sonacoustic te mogen plaatsen, om een goede geluidsabsorptie te garanderen.

Quatuor is een groot project van 62.000m² kantoorruimte en ook nog eens 7.000m² coworking space. Ook andere zaken zoals een boekhandel, fitness- en evenementruimtes en restaurants komen hier.

 

Cellulose spuitpleister

Subtiele technieken, zoals stroomkabels, werden stevig bevestigd tegen de muur en volledig weggewerkt met 35mm Sonaspray K13 ST Black. Er werd gekozen om de grotere technieken zichtbaar te houden. Deze werden volledig afgeplakt tijdens het plaatsen van de spuitpleister.

Sonaspray ST is de standaard cellulose spuitpleister van Asona. Deze heeft een grove structuur en kan snel en efficiënt op iedere ondergrond aangebracht worden. Daarnaast is het product brandvertragend (B1-norm), milieuvriendelijk en duurzaam, omdat het gemaakt wordt met gerecycleerd pre-consumer papier.

In de vier bouwblokken van Quatuor (blokken A, B, C en D) zijn alle traphallen voorzien van Sonaspray ST in de zwarte of witte kleur met een dikte van 35mm. Dit zorgt dat de nagalm sterk beperkt wordt. Ook verschillende verdiepen met kantoorruimtes hebben een zwart gestructureerd plafond, vaak gecombineerd met strakke witte vlakken, geplaatst met Sonacoustic. In deze ruimtes kan in alle rust gewerkt en vergaderd worden.

 

Sonacoustic PL

Alle liftsassen en delen van de kantoorruimtes worden voorzien van 45 mm Sonacoustic PL. Eerst worden de Sonaboards bevestigd op de metal stud. Een afgestreken en geschuurde basecoat en finishcoat staan garant voor een strakke afwerking.

Sonacoustic PL bestaat uit minerale wolplaten (Sonaboards) met een dikte van 45mm die rechtstreeks op metal stud geschroefd worden. De Sonaboards hebben een densiteit van 120g/m3. Eens deze vrijgemaakt zijn van oneffenheden, spuit men een fijne laag Sonacoustic Base die men meteen afstrijkt zodat deze gelijk is over het ganse oppervlak.

Na een week droogtijd kan de laatste laag Finish aangebracht worden. Dit is het fijnste akoestisch pleister op de huidige markt. Deze wordt afgestreken en opgeschuurd om de laatste oneffenheden weg te werken. Het resultaat: een volledig naadloos en onzichtbaar akoestisch plafond.

GERELATEERDE DOSSIERS