Doorzoek volledige site
14 september 2021 | KEVIN MOENS

Vloeren met uitstraling voor uitbreiding bedrijfsgebouw Spits Alkmaar

Illustratie | Gerflor
Illustratie | Gerflor
Illustratie | Gerflor
Illustratie | Gerflor
Illustratie | Gerflor

Sinds kort opereert SPITS, specialist in het leveren van automatisch ingepakte geneesmiddelen aan apotheken, vanuit een vernieuwde thuisbasis in Alkmaar. Het bestaande gebouw barstte door een groeiende business uit zijn voegen. ORBIT architecten verbouwde het bestaande pand en tekende een uitbreiding die het geheel bijna drie keer groter maakt. De geplaatste Gerflor-vloeren schenken het project een modern en onderhoudsvriendelijk karakter.

Begin 2021 nam SPITS Alkmaar zijn intrek in zijn nieuwe bedrijfspand in Alkmaar. Het bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van geautomatiseerd ingepakte geneesmiddelen aan apotheken en zorginstellingen. Ook produceren ze voor heel wat patiënten MediRollen, een product dat inzet op medicijnuitgifte op maat.

Orbit Architecten uit Almere stond in voor het ontwerp. In het complex bevinden zich kantoorruimtes, een auditorium, een bedrijfsrestaurant, een coffee corner, gym, stilteruimte en kolfruimte. Op de begane grond worden de geneesmiddelen geautomatiseerd verpakt. Een gedeelte van die werkzaamheden vindt plaats in een speciale cleanroom van circa 1.000 m2. De ecologische en duurzame bedrijfsfilosofie keert terug in de interieuraanpak door middel van een binnentuin met een groene muur en PV-panelen op het dak.

 

Waterdichte vloer

Bij projecten die zich in de medische sector situeren, wordt al snel gekozen voor een gietvloer zonder naden door hygiënische overwegingen. Toch viel de keuze uiteindelijk op Mipolam Affinity Crystal Ice met voorgevormde opgezette plint. Architect Tjin Kwa van ORBIT architecten legt uit: “In de cleanroom kozen we voor Mipolam Affinity omdat het een vloertype is dat zich makkelijk laat reinigen. De prefab plintafwerkingen zijn eenvoudig toepasbaar en sluiten perfect aan op de wanden waardoor de vloer in zijn geheel onderhoudsvriendelijk is. Mipolam geeft de cleanroom en productieruimtes een prachtige uitstraling dankzij de gladde, vlakke vloeren.” Esther de Jong, Rayon Manager bij Gerflor, vult aan. “Het project omvat een stuk renovatie en een stuk nieuwbouw. Bij de aansluiting van beide stukken verhoogt de kans op scheuren bij een gietvloer. Mipolam Affinity is een elastisch product dat de eventuele werking van een gebouw opvangt. Daarnaast worden de vloer en de wandplinten thermisch gelast waardoor je een waterdichte en hygiënische vloer krijgt die bekend staat om zijn bestendigheid tegen chemicaliën.”

 

Stijlvolle uitstraling

Voor de kantoren, het restaurant, de binnentuin en de gangen viel de keuze op Mipolam Affinity Tundra en Creation 70 Halifax pvc-tegels. “De kleur en de tegelvorm van de Creation 70 Halifax pasten prima in het interieurontwerp. Dat gaf de doorslag”, stelt architect Tjin Kwa. Esther de Jong roemt de tegel om zijn uitstraling. “Het matte effect van de Creation 70-tegel zorgt voor een stijlvol element in het interieur. Daarnaast is het ook een slijtvast product dat je gemakkelijk kan onderhouden en schoonmaken.”

Architect Tjin Kwa blikt tevreden terug op de samenwerking. “Gerflor biedt producten aan die de juiste uitstraling geven aan een project en garandeert bovendien prima ondersteuning.”

GERELATEERDE DOSSIERS