Doorzoek volledige site
20 september 2021

Renovatie ModeMuseum door B-architecten versterkt internationale uitstraling

Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid
Illustratie | Lucid

Het Antwerpse ModeMuseum is aan een nieuwe toekomst begonnen. Niet alleen is de ingang van het befaamde museum nu meer zichtbaar gemaakt, verschillende uitbreidingen maken het gebouw tot wat het bedoeld was: een internationaal museum met een internationale uitstraling. Het ontwerp is van de hand van B-architecten

Het MoMu is gehuisvest in het 19de-eeuwse ModeNatie-gebouw, een landmark in het architecturale erfgoed van Antwerpen, waar nood was aan een grondige renovatie en hertekening. B-architecten koos ervoor om met veel respect te kijken naar het originele ontwerp van Marie-José Van Hee en in synergie met haar visie te werken door het gebouw te optimaliseren met de juiste interventies.

Als antwoord op de wens van het MoMu om het hele jaar door geopend te zijn, kreeg het publieke gelijkvloers een nieuwe en lichte inkomhal, een nieuwe permanente tentoonstellingsruimte, een uitgebreide en aangepaste tijdelijke galerij, een multifunctionele congreshal, vervolledigd door een nieuw museumcafé en -shop.

 

Beter zichtbaar

Gealigneerd met de ingang van de bestaande boekenwinkel, biedt de nieuwe publieke inkom een directe interactie met de bruisende Nationalestraat. Het lichtgevende nieuwe logo verwelkomt bezoekers in een felverlichte inkom, en leidt ze naar het gerenoveerde atrium met zijn nieuwe ingebouwde onthaalbalie. De nieuwe patio heeft een markant groendak en is omringd door een bijkomende tentoonstellingsruimte. Het museum is voortaan meer zichtbaar op het gelijkvloerse niveau, ook dankzij het nieuwe café en museumshop langs de Nationalestraat.

Dirk Engelen, mede-oprichter van B-architecten; “We hebben de originele plannen opnieuw bekeken, omdat gebouwen vaak vervuild geraken doorheen de tijd. Ik heb destijds de opening van het MoMu bijgewoond: in het begin was het gelijkvloers een enorme cleane en open ruimte. Doorheen de jaren is dit concept wat vervaagd door tal van interventies. Voor ons moest het centrale atrium weer een prachtige ruimtelijke lobby worden, uitgebreid door de shop- en cafézone. We hebben de gevels opnieuw geactiveerd en het museum opnieuw zichtbaar gemaakt langs alle zijden. Een belangrijke vraag in de wedstrijd was om de inkom te herontwerpen en een oplossing te vinden voor de diepe buitentunnel die als negatief werd ervaren. Het lichte plafond met het MoMu-logo verleent het museum een sterke nieuwe identiteit.”

Het Depotgebouw in de Drukkerijstraat is uitgebreid met een dubbelhoog auditorium en fotostudio op het dak. De ondergrondse verdieping is hertekend en uitgerust met een genderneutraal toilet.

 

Lichte en flexibele ruimtes

De tijdelijke tentoonstellingsruimte op het tweede verdiep is bedacht als ‘black box’. Het is duurzaam gerenoveerd in lijn met de laatste technische standaarden voor klimaatbeheersing en de strenge omgevingseisen voor musea. Zijn flexibele karakter is deels bepaald door gevelluiken die de mogelijkheid bieden om daglicht toe te voegen.

Kim Vanthienen, projectleider bij B-architecten: “De ruimtes zijn ontworpen om veel lichter en tegelijk meer discreet te zijn, zodat het eenvoudiger zal zijn om telkens nieuwe tentoonstellingen in verschillende settings op te bouwen. Een auditorium is ontworpen om de educatieve aspecten meer te benadrukken en de dubbelhoge voorkamer van de grote tentoonstellingsruimte kan gebruikt worden voor betere introducties, met een open zicht op het nieuwe groendak.”

De kantoren zijn heruitgevonden als open werkstations met flexibele en warme ontmoetingsruimtes in het midden. De bibliotheek is uitgebreid en voorzien van een nieuwe onthaalbalie. Zelfs de refter, die ook toegankelijk is voor andere gebruikers van het gebouw, is hertekend om meer daglicht binnen te trekken.

Het gerenoveerde MoMu opende in het weekend van 4 en 5 september, tijdens een stadsfestival dat duurt tot het begin van 2022.

 

GERELATEERDE DOSSIERS