Doorzoek volledige site
20 september 2021

EUMiesAward kanshebber: crematorium Polderbos van OFFICE Kersten David Geers Van Severen

Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen

Crematorium Polderbos in Oostende is het resultaat van een Open Oproep in 2013, waarvoor OFFICE Kersten David Geers Van Severen de handen in elkaar sloeg met kunstenaar Richard Venlet en Bureau Bas Smets. Het hellende dak met zijn dakramen en abstracte vormen is bepalend voor het hele gebouw. Het project is genomineerd voor een EU Mies Award 2022. Wie zelf wil oordelen kan het project bezoeken tijdens de Dag van de architectuur (D/a) op 17 oktober. 

Een crematorium is een belangrijk publiek gebouw. Het heeft echter een conflicterende relatie met zelfexpressie, verscheurd tussen zijn technische inhoud enerzijds en ceremoniële karakter anderzijds. Om dit conflict te beslechten heeft OFFICE het gebouw ontworpen als een grote hellende tafel, waarvan het dak – als een ‘nature morte’, ontworpen samen met kunstenaar Richard Venlet – de protagonist is, communicerend met de specifieke publieke inhoud van het gebouw.

Bureau Bas Smets heeft het landschap ontworpen waarin het grote dak is geplaatst, een verzameling van voorzichtig georkestreerde nieuwe landschapselementen die de polders rond de kuststad Oostende bevolken. Het dak zelf is voorzien van dakramen en abstracte vormen die tegelijk de technische en symbolische vereisten vervullen. Eronder is een mix van publieke, administratieve en technische functies in een gebouw van één bouwlaag vormgegeven. De ruimtes zijn georganiseerd in zijdelingse stroken met diverse breedtes, die receptieruimtes, wachtruimtes en de centrale ceremoniële hallen omvatten, afgewisseld met smalle stroken voor ondersteunende functies en doorgangen.

De crematieovens zijn onder het hoogste punt van het gebouw ondergebracht. De relatie van de ruimtes met het omliggende landschap is indirect, en gemedieerd door een dubbele glazen gevel en geperforeerde metalen panelen, die voor een discrete en serene sfeer in de hallen zorgen. De draai in richting van de programmatorische stroken en dakoppervlaktes creëren een continue set van driehoekige ruimtes van diverse hoogtes, die als een overdekte gaanderij rondom het gebouw fungeren.