Doorzoek volledige site
22 september 2021 | MICHEL CHARLIER

Wittouck van Pierre Blondel Architectes: een passieve crèche voor actieve kinderen

Illustratie | Bernard Boccara
Illustratie | Bernard Boccara
Illustratie | Bernard Boccara
Illustratie | Bernard Boccara
Illustratie | Bernard Boccara
Illustratie | Bernard Boccara

Het Brusselse bureau Pierre Blondel Architectes heeft in Laken een kinderdagverblijf ontworpen, dat een uitbreiding van de naastgelegen school. Het gebouw kenmerkt zich door zijn privétuinen, buitenpatio’s en het thematische initiatieparcours voor de kinderen.

‘Het project is opgezet rond vier eenheden: twee op het gelijkvloers en twee op de bovenverdieping, rond het bestaande netwerk van volle en lege delen’, legt projectarchitect Louise Strack uit. ‘Aan de straatzijde wordt het gebouw tussen gemene muren ingeplant, langs de rooilijn, waarna het doorloopt in navolging van de naburige bouwprofielen die zich binnen het huizenblok uitstrekken. De helling die een initiatieparcours voor kinderen vormt, biedt de mogelijkheid om het gebouw te doorkruisen en verbindt de diverse eenheden. Het pad is bedoeld voor kinderen, net als het parcours, en wordt omboord door tuinen en huizen op hun formaat. Elke patio/tuin kreeg een ander thema: bloemen, fruit, geuren,...

Het project ging van start in 2016 en de werken zijn voltooid in 2021. ‘De uitdaging bestond erin een project te creëren dat rekening houdt met de bestaande context en tegelijk tegemoet komt aan de behoeften van een programma bestemd voor kinderen. Het ontbreekt de wijk aan visuele eenheid door de uiteenlopende bouwprofielen. Het project is ingeplant in een huizenblok met hier en daar ademruimten, en op een diep en hellend perceel.’


Motief in beton

De straatgevel van het kinderdagverblijf toont het openbaar karakter van de inrichting. Hij bestaat voornamelijk uit hout en beton. Er werd een specifieke bekisting geplaatst om in het beton een speels motief in girafvorm te integreren dat de verbeelding van de kinderen zal stimuleren. Een houten claustra waarborgt de privacy van een deel van de vertrekken en brengt tegelijk een zekere warmte, terwijl de voor het merendeel volle betonvlakken hier en daar doorboord zijn met ronde openingen.

 

GERELATEERDE DOSSIERS