Doorzoek volledige site
28 september 2021

Bouwen in sneltempo dankzij platen uit cellenbeton

Illustratie | © Xella
Illustratie | © Xella
Illustratie | © Xella

Eén verdieping bouwen op 4 uren? Het kan. Voor de uitbreiding van het Golden Lakes Village vakantiedorp in de Ardennen werd een beroep gedaan op het Hebel Construct bouwsysteem van Xella. Dat resulteerde in een hoge bouwsnelheid.

Ondanks de coronabeperkingen in België is eerder dit jaar gestart met de bouw van fase II van het Golden Lakes Village, gelegen aan de oevers van de mooie Eau d'Heure meren. In deze tweede fase van het project krijgt het dorp een uitbreiding met 45 vakantiehuizen. Dankzij de Hebel Construct bouwoplossing van Xella worden deze in recordtempo opgetrokken.

In 2017 begon het project echter anders. Voor de eerste 30 woningen van het vakantiedorp koos de projectontwikkelaar voor een houtskelet bouwsysteem. Maar hij merkte al snel dat de kwaliteit van de woningen niet aan zijn eisen voldeed, vooral op het gebied van binnenklimaat, thermische isolatie en akoestiek. Na advies van Xella werd besloten over te stappen op de Hebel Construct bouwoplossing om de 150 vakantiehuizen van fase I te voltooien. 

 

Aangenaam binnenklimaat

Nu werd gestart met fase II. Xella nodigde enkele andere projectontwikkelaars en bouwers uit op de werf. Zo konden ze met eigen ogen zien hoe het bouwsysteem werkt en naar een snel resultaat leidt. Tijdens de ontvangst in één van de volledig afgewerkte luxe vakantiehuizen van fase I, ervaarden de bezoekers het aangename binnenklimaat van de woningen.

Het Hebel Construct systeem bestaat uit vloer-, wand- en plafondplaten uit cellenbeton. De montage is eenvoudig. De platen worden verlijmd en gestapeld tot binnen- en buitenmuren. Ankers en verbindingsstukken maken alles tot een geheel. Het casco is volledig zelfdragend. Er is dus geen betonnen of metalen structuur nodig. De Hebel platen en passtukken worden op maat gemaakt en just-in-time geleverd. Daardoor verloopt het bouwen ter plaatse zeer snel en zonder afval. Op slechts 4 uren is een volledige verdieping opgebouwd.

Hebel Construct komt het beste tot zijn recht in projecten zoals dit vakantieoord waar het ontwerp van de woningen is afgestemd op de mogelijkheden van het systeem. De Hebel platen laten toe om het gebouw vrij in te delen, rekening houdend met de maximale lengte van de dakplaten.

 

Uitstekende thermische isolatie

Behalve de bouwsnelheid, heeft Hebel Construct nog een ander groot voordeel. Cellenbeton bezit een uitstekende thermische isolatie in zijn massa en aangezien het gebouw volledig in dit materiaal is opgetrokken, zijn alle bouwknopen eenvoudig opgelost. De hier gebruikte wandplaten van 36,5cm dik benodigen trouwens geen extra isolatie om te voldoen aan de vereiste U-waarde.