Doorzoek volledige site
28 september 2021

OMGEVING en TRANS architectuur | stedenbouw winnen ontwerpwedstrijd voor opwaardering kern Dilbeek

Illustratie | OMGEVING
Illustratie | OMGEVING
Illustratie | OMGEVING
Illustratie | OMGEVING
Illustratie | OMGEVING

Ontwerpbureau OMGEVING wint samen met TRANS architectuur I stedenbouw de ontwerpwedstrijd voor de herinrichting van de kern van Dilbeek. Het team werkte een gelaagd voorstel uit voor de kern van de Vlaams-Brabantse gemeente, van de kerk tot het cultureel centrum met toegang naar natuurgebied De Wolfsputten, eveneens ontworpen door OMGEVING. Dit voorstel draagt bij aan een leefbare en groenere toekomst en veroverde zo de harten van de jury. 

Dilbeek is een gemeente met een landelijk karakter, op een steenworp van Brussel. De gemeente kent een rijke geschiedenis, wat zich weerspiegelt in zowel de bebouwde als de niet-bebouwde ruimte. Het sprookjesachtige Kasteel de Viron staat centraal in het projectgebied en vormt de aantrekkingspool in de publieke ruimte. De groene ruimte van het Park van Dilbeek vormt het decor van het kasteel. Het voorstel zet in op het opnieuw met elkaar verbinden van de verschillende groengebieden. Een herwonnen connectie tussen het park van Dilbeek, het Sint-Alenapark en Wolfsputten, leidt recht naar het natuurschoon van het Pajottenland.

 

Publieke ruimte als derde plek

Het ontwerpteam wil de publieke ruimte, de ruimte tussen het wonen en het werken, teruggeven aan de mensen: ‘de publieke ruimte als derde plek’. De straten in de nabijheid van het Kasteel de Viron worden ingericht als groene lanen, waarin de mens opnieuw centraal staat. Een ruimte waarin de auto te gast is, creëert meer mogelijkheden voor ontspanning en ontmoeting. Een degelijk onderbouwd mobiliteitsverhaal is in deze optiek erg belangrijk. Het ontwerp zet in op multimodaliteit: een vlotte bereikbaarheid te voet, met de fiets, met de bus en met de auto is cruciaal. Deze visie vertaalt zich in een heldere vormgeving en structuur van het wegennetwerk: het doorgaand verkeer plooit zich rondom de centrale woonzone, waardoor lanen in nabijheid van het kasteel gevrijwaard blijven van grote verkeersstromen. Zowel de voetganger, de fietser, het openbaar vervoer als de wagen krijgen een plek op deze weg. Parkeerpockets langs deze weg bieden bezoekers een plaats om hun auto te parkeren.

 

Kasteel centraal

Het kasteel staat centraal in het ontwerp en wordt geaccentueerd door middel van historische zichtlijnen en nieuwe sokkel voor het kasteel. Ook de zichtlijn tussen het huidige kasteel, de restanten van het oude kasteel en de kerk zijn in dit verhaal belangrijk. Het ontwerp maakt het kasteel opnieuw een onderdeel van het park. Of anders gesteld: de link tussen het kasteel en zijn historisch decor wordt in ere hersteld. Deze context biedt ruimte aan een grote variatie aan activiteiten, evenementen en functies. De nieuwe publieke ruimte biedt zowel een plaats aan evenementen, kleinere activiteiten en toerisme en draagt ook bij aan de woonomgeving het dagdagelijks leven van de inwoners van Dilbeek.

'Samen met de inwoners, de stads- en andere relevante diensten en bestuurlijke vertegenwoordiging zal het ontwerpteam met veel enthousiasme de komende periode het ontwerp voor de kern van Dilbeek verfijnen tot een realiseerbaar en breed gedragen uitvoeringsproject", klinkt het bij OMGEVING. 

GERELATEERDE DOSSIERS