Doorzoek volledige site
05 oktober 2021

EUMiesAward kanshebber: zwevende loopbrug van OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen

Begin dit jaar is Tondo ingehuldigd, de loopbrug boven de Leuvenseweg in Brussel die de verbinding maakt tussen het Paleis der Natie het recentere Forumgebouw van het federaal parlement. OFFICE Kersten Geers David Van Severen koos er bewust voor om de brug te ontwerpen als een ruimtelijk element eerder dan als een zuiver technische oplossing. Het werd een bijna zwevend paviljoen tussen de gebouwen. Het project is genomineerd voor de EUMiesAward 2022. Ook crematorium Polderbos van OFFICE prijkt op de longlist van de prestigieuze prijs. 

In 2016 kreeg de Kamer van Volksvertegenwoordigers van het federaal parlement nieuwe commissiezalen en kantoren in het Forumgebouw, dat tegenover het Paleis der Natie gelegen is langs de Leuvenseweg. De Kamer ging samen met de Brusselse Bouwmeester op zoek naar een ontwerp voor een loopbrug om de twee gebouwen met elkaar te verbinden. Zo hoeven medewerkers niet meer naar buiten om de gebouwen te gebruiken. Toch is Tondo veel meer dan een structurele oplossing.


Zwevende ring

De ‘Tondo’ is vernoemd naar de ronde kunstwerken uit de Renaissence, en is opgevat als een ring ingepast tussen de twee gebouwen. De brug biedt de gebruikers een genereuze promenade – een omweg als het ware – rond een omsloten buitenruimte, die tegelijk dienst doet als een ontsnappingsroute en ontmoetingsplek. Tezelfdertijd laat deze ‘rondgang’ toe om het hoogteverschil tussen de twee gebouwen– dat te steil was voor een rechte brug - te overbruggen door middel van een enkele, toegankelijke verbinding met een hellingsgraad van 4%.

De brug toont zich naar de stad als een gesloten element, in de traditie van bijvoorbeeld de Brug der Zuchten in Venetië. Van dichterbij wordt een subtiel zicht op de passage tussen de twee gebouwen onthuld door middel van de opening. In de spiegelende metalen platen worden de gevels van beide gebouwen gereflecteerd. Structureel kan de brug onmschreven worden als een stijve schijf: de vloer hangt op aan het dak met een minimale aanwezigheid: een bijna zwevend paviljoen tussen de gebouwen.