Doorzoek volledige site
19 oktober 2021

Yugening Architecture zet in op mensgerichte architectuur bij ontwerp The Precedent in Brussel

Illustratie | Yugening Architecture
Illustratie | Yugening Architecture
Illustratie | Yugening Architecture

De geplande verbouwing van Le Président langs de drukke Louizalaan in hartje Brussel kan van start gaan. Met de noodzakelijke vergunningen op zak bundelen Union Investment en Yugening Architecture de krachten voor dit prestigieuze project. Het gebouw wordt niet alleen hertekend. Het wordt volledig omgevormd tot een nieuwe, moderne hotspot – The Precedent – die welzijn, ecologie en economische rentabiliteit in zich verbindt. Volgens de toekomstgerichte visie van de initiatiefnemers wordt het een gebouw dat zijn gebruikers actief én passief ondersteunt in hun fysieke, emotionele en geestelijke gezondheid.

Door overvloedig biofiele elementen te integreren focust The Precedent op gezondheid. Actieve groenmuren verminderen stress en werken ook lucht zuiverend, wat zeker een grote meerwaarde is in de sterk verstedelijkte omgeving van de Louizalaan. De aanwezigheid van een groen dak en bijenvriendelijke beplanting moeten het stressniveau van de gebruikers eveneens naar beneden brengen. Verder zal het aangepaste kantoorgebouw massa’s natuurlijk daglicht toelaten. Constructies in kruislaaghout zullen de afstand tussen de kantoren en de stevige bomen aan de ingang overbruggen, wat hen bijna letterlijk naar binnen uitnodigt.

 

Connectie maken

Het ruimtegebruik in het gebouw nodigt uit tot ontmoeting, kruisbestuiving en interactie. De trappen, overgangen en tussenzones werden zo ontworpen dat ze de gebruikers uitnodigen om ze vaak te gebruiken. Ze doen dienst als de perfecte plek om te vertoeven en elkaar te ontmoeten, wat een niet te onderschatten positief effect heeft op het niveau van creativiteit en samenwerking. Die fysieke nabijheid is datgene wat tijdens de Covid-crisis niet mogelijk was en velen ook echt gemist hebben. In The Precedent zorgen de structuur van ruimtes en trappen voor echte connectie, maar ook focus is mogelijk waar en wanneer dat nodig is.

The Precedent richt zich ook heel sterk op comfort. De aanpasbare kantoorruimten worden voorzien van uitstekende akoestische eigenschappen. “Smart glass” voor de gevels met direct zonlicht op vermijdt elke weerspiegeling op schermen en houdt de hitte buiten. De bijna individuele stralingspanelen voor verwarming en koeling bieden een groot thermisch comfort. Op die manier kunnen de mensen in het gebouw altijd en overal samenwerken bij perfect werkbaar licht en in uitstekende thermische omstandigheden.
 

Hoogste niveau luchtverversing

Aansluitend bij de recente Covid-ervaringen moet luchtverversing in gebouwen de grootst mogelijke aandacht krijgen. The Precedent wordt uitgerust met luchtverversing van het hoogste niveau (IDA 1), wat neerkomt op minder dan 400 ppm CO2. Die hoge capaciteit van luchtverversing wordt gegarandeerd en dit zonder tochtproblemen dankzij de toepassing van ‘Smart Accoustic Passive Power’ (SAPP) ceilings, die voor stralingswarmte zorgen.

In de nieuwe plannen voor The Precedent is er 30% meer bruikbare ruimte beschikbaar dan in het oorspronkelijke gebouw. Door structuren in kruislaaghout toe te voegen aan het bestaande betonnen skelet maakt The Precedent optimaal gebruik van de bestaande draaglijnen van het gebouw. Dit verlaagt de ecologische voetafdruk zo veel mogelijk. De renovatie en optimalisatie van de oude betonnen structuren korten ook de bouwduur met minstens 6 maanden in. Naast tijdsbesparing blijft de impact op de omgeving tijdens de renovatie eveneens beperkt.

Naast uitnodigende buitenterrassen is ook een aantrekkelijke parking voorzien uitgerust met laadpunten voor elektrische auto’s en fietsen. The Precedent voldoet aan de passiefnormen (EPB, Brussel 2015). De BREEAM-certificering voor de hoogste score 'Outstanding' is lopende. Het gebouw zal WELL Ready zijn bij ingebruikneming.

GERELATEERDE DOSSIERS