Doorzoek volledige site
03 november 2021

Hoe de groene shift versnellen in de vastgoedsector?

Illustratie | PropTech Lab

De bouw- en vastgoedspelers hebben geen andere keuze dan een digitale transformatie door te voeren om de klimaatuitdagingen aan te gaan. Ze kunnen daartoe PropTech omarmen, een term die alle innovaties met betrekking tot deze sectoren vertegenwoordigt. 

De Belgische vastgoedtransformatie

PropTech vertegenwoordigt alle innovaties met betrekking tot de bouw- en vastgoedsector. De adoptie ervan versnelt in een ongekend tempo: in 11 jaar tijd en van de 10 miljard euro die in het Europese PropTech-ecosysteem is geïnvesteerd, is in de afgelopen 4 jaar 6,83 miljard euro binnengehaald. De sector is zich steeds meer bewust van de noodzaak om te innoveren en de exponentiële groei van onze gemeenschap is daar het bewijs van. PropTech Lab, een nationaal epicentrum van innovatie in vastgoed en bouw, is nu een gemeenschap van meer dan 200 bedrijfsleden, met een groeipercentage van 10% per maand in het afgelopen jaar. Volgens de laatste gegevens bevinden zich van de 3500 Europese PropTech-startups 165 in België. De groeiende belangstelling van de bouw- en vastgoedsector voor innovatie begint eindelijk vruchten af te werpen.

PropTech Lab ziet een stijgende trend bij bedrijven om technologische en technische oplossingen te zoeken voor duurzame ontwikkeling: 'Onder impuls van de Klimaatwet, de EU Green Deal of het toenemende belang van ESG's (Environmental, Social, & Governance criteria), ontdekken de grote bouwen vastgoedbedrijven dat ze een fundamentele rol te spelen hebben in de ecologische transitie. Ter herinnering: de bouw alleen al is goed voor 40% van het energieverbruik in Europa, 36% van de uitstoot van broeikasgassen en 30% van de afvalproductie. Om de milieu-uitdaging aan te gaan, wenden grote bedrijven zich steeds vaker tot start-ups om innovatieve oplossingen te vinden."

 

De wedloop is begonnen

Voor veel grote vastgoedgroepen zijn deze ESG's een prioriteit geworden en is er een echte innovatiewedloop op gang gekomen. Zo werkt Allianz Real Estate samen met DeltaQ om het energieverbruik van hun gebouwen te verminderen; Proximus koopt, in een joint venture met BESIX, de startup I. Leco, die actief is in energieoptimalisatie; Cofinimmo werkt samen met BePark om de parkings van zijn gebouwen te mutualiseren; AG Real Estate werkt samen met Commuty om de mobiliteit van zijn werknemers te optimaliseren; Befimmo gebruikt JuuNoo om verwijderbare en circulaire muren te implementeren; Lidl gebruikt Shayp om waterverbruik te verminderen; DCA werkt samen met Meet Roger om interne communicatie en governance te verbeteren; Gands financieert een deel van zijn projecten via het BeeBonds crowdlending platform...

 

PropTech Lab, de Belgische gemeenschap van vernieuwers

"De rol van PropTech Lab is om verschillende bedrijven, startups, scale-ups en investeerders met elkaar in contact te brengen, nieuwe trends in de markt te belichten, vooruitgang in de sector te promoten en de markt te informeren over het potentieel van PropTech-oplossingen. Ons doel is om samenwerkingen te ontwikkelen binnen de Belgische vastgoedgemeenschap, maar ook om de digitale transformatie ervan te helpen. Daartoe organiseren we workshops, evenementen, netwerking-momenten en talrijke conferenties. Dankzij ons platform bevorderen we interacties tussen onze leden (introductie, aanbesteding...) en stellen we een veelheid aan content ter beschikking (artikels, replays, ebooks, presentatie van leden...)."