Doorzoek volledige site
05 november 2021 | WOUTER POLSPOEL

Nieuwe vastgoedspeler ontwikkelt enkel CO2-neutrale projecten

Het eerste wapenfeit van O3 SHIFT is dit woonproject, momenteel in realisatie, in Lier. Illustratie | O3 SHIFT

Vier Vlaamse bedrijven actief in de bouwsector bundelen hun krachten in het collectief O3 SHIFT, waarmee ze enkel nog CO2-neutrale projecten gaan realiseren. Dat doen ze door gebruik te maken van digitale tweelingen, CLT-hout en het revolutionaire centrale warmtesysteem SEDS. Het eerste wapenfeit van O3 SHIFT is een woonproject met 71 appartementen in Lier, meteen de meest duurzame woningen van de stad. O3 SHIFT ziet het groots: het heeft al 1.200 andere CO2-neutrale woningen in heel België in de pijplijn. Het nieuwe bouwbedrijf hoopt met zijn visie en innovatieve aanpak een schokgolf door de conservatieve bouwsector te jagen. Het spreekt voor zich dat circulair bouwen daarbij een van de leidraden wordt. "Het is onze maatschappelijke plicht om gebouwen te bouwen die 100 jaar meegaan", klinkt het.

De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van alle CO2-uitstoot. Daarvan is volgens O3 SHIFT maar liefst 11 procent afkomstig van het staal en beton dat we gebruiken om gebouwen op te trekken. Reden genoeg voor het nieuwe Belgische fusiebouwbedrijf uit Westerlo om het over een andere boeg te gooien en de bouwsector drastisch te vergroenen.

Initiatiefnemer van het gloednieuwe collectief is Dirk Thys van Thys Bouwprojecten. “Een traditionele bouwwerf met zijn betonmolens, metsers en bakstenen ziet er vandaag nauwelijks anders uit dan honderd jaar geleden. Maar de klimaatopwarming stelt ons vandaag voor grote uitdagingen en we moeten dan ook zekerheden in vraag durven stellen en onze processen verbeteren, ook in de bouwsector, die dus heel conservatief is", vertelt hij. 

De drie partners waarmee de topondernemer uit Westerlo voor O3 SHIFT in zee ging, zijn SEDS, O3 Development en CLT-S. En de ambities zijn niet min. Samen gaan ze het engagement aan om enkel nog CO2-neutrale bouwprojecten te realiseren. Dat doen ze niet alleen door gebruik te maken van circulaire bouwmaterialen of hernieuwbare energie om de werf van stroom te voorzien.

Lees verder op circubuild.be

GERELATEERDE DOSSIERS