Doorzoek volledige site
05 november 2021

Sociale woonwijk La Nouvelle Cité in Vorst krijgt grondige opfrisbeurt (LOW architecten)

Illustratie | Séverin Malaud
Illustratie | Séverin Malaud
Illustratie | Séverin Malaud
Illustratie | Séverin Malaud
Illustratie | Séverin Malaud
Illustratie | Séverin Malaud
Illustratie | LOW architecten

La Nouvelle Cité is een renovatieproject van zeven sociale woongebouwen aan het Madelonsquare in Vorst. Het ontwerp van LOW architecten is gebaseerd op precieze ruimtelijke interventies die voortbouwen op de erfgoedwaarde van de site, en de gebouwen tegelijk in lijn brengen met de hedendaagse standaarden op vlak van architectuur en energie. Door polyvalente ruimtes toe te voegen, wil LOW architecten sociale ontmoeting in de wijk stimuleren.

La Nouvelle Cité omvat 181 appartementen en diverse voorzieningen voor bewoners in een historisch waardevolle sociale woonwijk uit de jaren ’50. De bewoonbaarheid wordt nog versterkt door het voorzien van verschillende polyvalente ruimtes binnen de woongebouwen zoals een seniorenclub en religieuze ruimte. “Dit versterkt de kans op sociale ontmoeting en verhoogt de betrokkenheid van de bewoners. Het stimuleert samenleven en een gevoel van geborgenheid”, klinkt het bij LOW architecten.


Heropwaardering

De ganse woonwijk werd in de jaren ’40 geconcipieerd en in de jaren ’50 gebouwd door architect Montfort. Er werd een sterke architectuurtaal gehanteerd, bestaande uit een ritme van metselwerk en elementen in arduin. Deze kwaliteiten mochten door het na-isoleren niet verloren gaan.  De ontwerpers kozen er dan ook voor om een gevelafwerking in steenstrips en zichtbeton te voorzien. De steenstrips werden in verschillende legverbanden en kleuren geplaatst, afgewisseld en onderbroken door de sokkel in zichtbeton en de nieuwe waterlijsten en gerenoveerde kroonlijsten, om zo opnieuw tot een harmonieus geheel te komen. De geel-witte kleurencombinatie refereert naar het originele kleurenpallet.

Binnen zijn de nog bestaande parket- en tegelvloeren gerenoveerd.  Nieuwe vloerafwerkingen zijn uitgevoerd in linoleum en in de natte zones zijn keramische tegels in verschillende patronen geplaatst.  De raamtabletten en schouwmantels worden afgewerkt in zwarte marmer.


Katalysator voor de buurt

“We waren met dit project in staat om te tonen dat we een uitstraling kunnen creëren die sociaal duurzaam is en die een katalysator is voor bewoonbaarheid, sociale cohesie en liefde voor de buurt”, aldus LOW architecten.

 

GERELATEERDE DOSSIERS