Doorzoek volledige site
05 november 2021 | LIESBETH VERHULST

HUB ontwerpt flexibel kantoorgebouw voor Stedelijk Onderwijs Antwerpen

Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert

In opdracht van AG Vespa transformeerde HUB i.s.m. Bureau Bouwtechniek een bestaand gebouw aan de Frankrijklei in Antwerpen tot een modern kantoorgebouw voor het Stedelijk Onderwijs Antwerpen. Het gebouw 'De Pit' werd gestript tot op zijn betonnen casco en voorzien van een nieuwe, zeer energie-efficiënte gevel bestaande uit prefab houten cassettes bekleed met geplooid aluminium. Op het dak is een nieuwe bovenbouw gerealiseerd in CLT met vergaderzalen die optimaal van het uitzicht kunnen genieten.

Het ontwerp – dat de volledige reconversie van een bestaand kantoorgebouw uit de jaren 70 omvat – zoekt aansluiting - ondanks de afwijkende morfologie van de bestaande structuur – bij de historische gebouwen langs de Leien. Dit wordt bereikt via een subtiele drieledige ingreep - plint, middendeel en bovenbouw - en een tussenliggende kroonlijst die overeenstemt met de hoogte van de aangrenzende gebouwen. 

Het bestaande betonnen casco is behouden en gecombineerd met een nieuwe duurzame gevel opgebouwd uit prefab houten invulelementen, die werden bekleed met lichtgewicht geanodiseerd geplooid aluminium. De nieuwe gevel neemt het ritme over van de onderliggende slanke betonnen pijlers. De gevelbekleding heeft dezelfde tint als de historische gebouwen in natuursteen. De combinatie van de gevel, de nachtkoeling en de thermische massa van de betonstructuur resulteerde in een BEN-gebouw. 

Op het dak is een bovenbouw gerealiseerd in CLT, met publieke vergaderzalen die optimaal van het uitzicht kunnen genieten.


Flexibele indeling

De begane grond en eerste verdieping vormen samen een publieke en collectieve basis. De inkomhal, een leercentrum, vergaderzalen en een cafetaria vormen een programmatisch ensemble dat georiënteerd is op zowel op de straat als op de daktuin. Deze laatste is direct verbonden met de cafetaria.

De interne indeling is flexibel in gebruik en aanpasbaar in de tijd. Het biedt ruimte voor innovatieve en ruimtebesparende werkvormen. De standaardverdiepingen zijn verdeeld in open zones met hot desks en gesloten boxen voor geconcentreerde werkplekken. De centrale kern herbergt een ruime kitchenette/woonkamer,een workshopruimte, de toiletvoorzieningen en de circulatie.

De interieurs zijn grotendeels bepaald door het ritme van de bestaande structuur, en de affiniteit tussen het ruwe beton en het hout van de cassettes in de gevel. De technische installaties en de akoestische voorzieningen zijn zichtbaar geïntegreerd tussen de betonnen balken van de vloerplaten. De CLT-structuur bepaalt ook meteen de toon van het interieur in het penthouse.

 

Vergroening binnengebied

De vergroening en het gedeeltelijk vrij maken van het binnengebied met een nieuwe daktuin boven een laag parkeervolume, biedt de gebruikers van de kantoren een gemeenschappelijke buitenruimte en kan als katalysator fungeren voor de verdere vergroening van het binnengebied van dit stedelijk bouwblok.

GERELATEERDE DOSSIERS