Doorzoek volledige site
05 november 2021 | JOHAN RUTGEERTS

DWARSBEUK (Johan Rutgeerts): Opleiding kubisme

Illustratie | Johan Rutgeerts

Een opleiding kubusisme voor architecten, waardoor opdrachtgevers meer uit hun budget kunnen halen. Johan Rutgeerts is realistisch en toereikend in een nieuwe aflevering van DWARSBEUK. 

Om de twee dagen verschijnt een uitnodiging Iin mijn mailbox. Of ik een aanvullende opleiding wil volgen? Elke keer weet ik nog meer wat ik nog niet weet.  

In de categorie mails voor aanvullende opleidingen ook deze. Voor een niet zo goedkoop triple-B advies zullen 3 keynote speakers aan opdrachtgevers uitleggen wat hun architect allemaal fout doet en hoe ze meer kunnen halen uit hun budget. 

Een citaat uit de mail. Lees gerust even mee: "Uw budget is afgestemd op het programma van eisen. Daarmee is het realistisch en toereikend. Maar dat betekent niet dat de architect ook binnen het budget zal ontwerpen. Talloze voorbeelden tonen aan dat budgetten desondanks ruimschoots overschreden worden. De oorzaken zijn legio: het gebouw is te groot, bruto-netto verhouding is ongunstig, gebouwvolumes worden onhandig gestapeld, gebouwen worden ‘te slank’ ontworpen waardoor de verhouding tussen gevels en vloeren ongunstig wordt, het gebouw bevat bruggen, versieringen of complexe vormen, het gebouw bevat te veel of te weinig ramen, materialen zijn te duur en ga zo maar door."

Jaja, ga zo maar door.

Zullen u en ik de kandidaat cursisten tijd en kosten besparen? Wat te denken van een opleiding kubusisme. We leren hen een kubus bouwen.

De ideale verhouding tussen volume en buitenoppervlak. Moeilijker wordt het niet. Cursisten die - voor het eisenprogramma - twee of meerdere kubussen nodig hebben, kijken best uit hoe er alsnog één kubus van te maken. Realistisch en toereikend, toch?

Het kubisme van de jaren ’30 uit de vorige eeuw, was misschien wat ontspoord. Maar, dankzij die 3 keynote speakers kan het weer de redelijke, zuinige kant op.

Met onze cursus gooien we nu wel hen wetenschap te grabbel. Op een mail met een uitnodiging voor een etentje met de 3 keynote speakers, moeten we dus niet hopen. Veel zullen we niet missen. Ze doen ook aan keynote speaking voor restauranthouders: boterhammen met choco of smeerkaas. Net niet toereikend.