Doorzoek volledige site
08 november 2021

Museum van Herzog & de Meuron kijkt uit over Mississippi in Memphis

Illustratie | Herzog & de Meuron
Illustratie | Herzog & de Meuron
Illustratie | Herzog & de Meuron

Het Zwitserse bureau Herzog & de Meuron heeft het ontwerp onthuld voor het nieuwe Memphis Brooks Museum of Art, dat uitkijkt over de Mississippi-rivier in de Amerikaanse stad Memphis. Het 10.500 m² grote museum zal beschikken over uitgebreide galerijen, tentoonstellingsruimten en open ruimten voor gemeenschaps- en educatieve programma's met vrije toegang voor het publiek. Het museum zal naar verwachting in 2026 de deuren openen.

Het nieuwe museum is onderdeel of een 10 meter lang herontwikkelingsproject langs de waterkant van Memphis, dat momenteel in volle gang is. De plannen omvatten het behoud van de historische steiger, nieuwe parken, recreatieve paden, een "culturele corridor" langs de rivier en verbindingen met het stadscentrum en de binnenstad. Onder meer Studio Gang en SCAPE tekenden projecten voor deze stadsontwikkeling.


Transparante, uitnodigende structuur

Het gebouw van Herzog & de Meuron zal komen te staan in Cotton Row, een gebied dat wordt beschouwd als het oudste deel van Memphis. Het ontwerp omvat een paar dubbelhoge houten zuilen, een metalen luifel en een met baksteen geplaveide binnenplaats als hoofdingang. De hoofdstructuur van het museum is omhuld met een aarden bekleding die een horizontale glazen doos als centrale eenheid omsluit. De transparantie van de glazen unit moedigt voorbijgangers aan een glimp op te vangen van de entreehal en de museumwinkel. Het museum bevat ook een met hout

Structureel verlengt het volume het oorspronkelijke stratenplan van de stad helemaal tot aan de rivier. De architecten maakten gebruik van het uitdagende steile terrein van de locatie om de bewegingen en zichtlijnen van de bezoekers te dicteren en een transparante, uitnodigende structuur rondom te creëren. De onderste verdiepingen bevatten parkeerplaatsen en openbare voorzieningen, terwijl de bovenste verdiepingen de galerijen en tentoonstellingsruimten huisvesten. Permanente collecties worden ook rond de centrale binnenplaats geplaatst en een 175 zitplaatsen tellend theater met schuin geplaatste stoelen wordt boven de entreehal geplaatst.

 

Vijf gevels

Bij de beschrijving van het project spreken de architecten van vijf gevels; naast de met aarde beklede muren en transparante gevels, staat de zuidgevel als een massieve muur, die adequate kunstopslagfaciliteiten biedt die weinig daglicht nodig hebben. De vijfde gevel is het dak, ontworpen met een begaanbaar dek, groenvoorzieningen en een panoramisch uitzicht op de rivier en de stad.

GERELATEERDE DOSSIERS