Doorzoek volledige site
09 november 2021 | LIESBETH VERHULST

Betonnen Boot van Marge architecten viert tiende verjaardag

Illustratie | Marge architecten

Confetti bij Marge architecten komend weekend want de Betonnen Boot, het allereerste project van Thomas Roelandts en Steven Schreurs, werd tien geleden te water gelaten in de Oude Dokken in Gent. “Een uit de hand gelopen grap”, vertelde Thomas Roelandts daarover in onze podcast Groen & Grijs waarin hij samen met Luc Vanhout van Architects in Motion te gast was. Het experiment om beton te laten drijven vormde in elk geval het startschot voor het architectenbureau, dat vandaag nog steeds experimenteert met kunst en design.  

“We hadden ooit opgepikt tijdens de lessen architectuurgeschiedenis dat een van de eerste objecten in gewapend beton ironisch genoeg een sloep was die bleef drijven op het water", vertelt Thomas Roelandts. "De bewuste boot werd in 1844 gemaakt door de Fransman Joseph Louis Lambot. We vonden dat zo’n grappig gegeven dat het is blijven sudderen, tot Steven en ik op een bepaald moment beslist hebben om zelf een drijvende betonnen boot te vervaardigen. Het leidde tot een heel artisanaal proces waarbij we een klassiek wapeningsijzeren skelet hebben bekleed met kippegaas en mortel, met de hulp van buurtbewoners. De bouw ervan was zelfs live online te volgen. Uiteindelijk is de boot te water gelaten in de Oude Dokken in Gent, en dat was voor ons best een spannend moment. We hadden natuurlijk de nodige berekeningen gedaan, maar zeker ben je nooit. Dat experiment heeft ons op een of andere manier wel gevormd.”

Daarop volgden nog experimenten met meubilair, veelal unieke stukken. Marge groeide door en had uiteindelijk ook architectuur en masterplanning in zijn portfolio. Ondanks de vergrootte schaal van de opdrachten, heeft Marge het kleine en het andere nooit losgelaten, integendeel. Naast de druk van de architectuur- en masterplanopdrachten slaagt het bureau er nog steeds in design en kunstinstallaties te ontwikkelen.


Laatste rustplaats

De boot is na enige tijd op vraag van de Stad Gent uit het water gehaald en stond nadien enkele jaren in het atelier van Marge architecten. Drie jaar geleden vond de betonnen boot zijn laatste rustplaats in de vijver van de Verbeke Foundation in Stekene, waar nu zondag 14 november om 15 uur ook de tiende verjaardag van de boot wordt gevierd, samen met de voorstelling van de wintercollectie.  

In de reeks Groen en Grijs brengt architectura.be Podcast een jonge beloftevolle architect samen met een minder jonge rot in het vak. In de tweede aflevering zetten we jongeling Thomas Roelandts van Marge architecten  tegenover ervaren rot Luc Vanhout van Architects in Motion. Je kan de podcast hier herbeluisteren.