Doorzoek volledige site
16 november 2021

Extra verdieping op bestaand schoolgebouw met Siniat en Promat oplossingen

Illustratie | © Siniat
Illustratie | © Siniat

Wegens plaatsgebrek moest deze lagere school uit de jaren 80 in Luik uitgebreid worden. Dit omvatte extra ruimte voor een lerarenkamer, een eetzaal en klaslokalen. De bouw van een extra verdieping bovenop het bestaande gebouw bleek de beste oplossing te zijn om de nodige ruimte te creëren. Om deze uitdaging het hoofd te bieden, nam Atelier d'Architecture Eric Vandebroek contact op met Etex Building Performance om geschikte oplossingen te vinden.

Architect Eric Vandebroek: “We hebben het hele schoolgebouw herbekeken, gereorganiseerd en besloten om de tweede verdieping enkel voor klaslokalen te gebruiken. De overige ruimten zullen hoofdzakelijk worden ondergebracht op de gelijksvloer van het bestaande gebouw, die hiervoor geschikter bleek te zijn. Door de tweede verdieping naar de straat toe te schuiven, wilden we vooral vermijden dat er een bekrompen gevoel ontstond op de kleine speelplaats door het verticale perspectief vrij te maken en zo een indruk van ruimte te geven. Tegelijk zorgde dit voor een zonnescherm voor de klaslokalen op de onderste verdieping”.

En inderdaad, doordat de gevels van het tweede verdiep naar achter liggen, is het resultaat een minder benauwende en getrapte architectuur. Wat betreft het probleem van oververhitting in de zomer in de klaslokalen aan de straatkant, die de hele ochtend aan de zon zijn blootgesteld, zorgt het overhangende deel van het nieuwe verdiep voor een natuurlijk zonnescherm voor de klaslokalen op het gelijksvloer. Om de oververhitting van het nieuwe verdiep te beperken, werd gekozen voor buitenjaloezieën en voor de benedenverdieping voor een metalen traliewerk dat in de dragende metalen structuur werd geïntegreerd.

De uitvoering van dit project zorgde voor enkele uitdagingen:

  1. Het gewicht van de constructie
  2. Het tijdig opleveren van de school
  3. Het naleven van de isolatienormen

 

Systeemoplossingen

Etex Building Performance was met zijn merken, Promat en Siniat, de enige die een geïntegreerde oplossing bood, die voldoet aan de eisen inzake brandweerstand, stabiliteit, akoestiek en thermische isolatie en die tevens technische ondersteuning en systeemgarantie bood. Er zijn Promat en Siniat producten gebruikt in de buitengevel, op het buitenplafond en voor de wanden en plafonds van de klaslokalen en de gangen.

De hoofddraagconstructie bestaat uit een geraamte van gelijmd gelamineerd hout dat wordt ondersteund door metalen kolommen voor de straatgevels. De dragende muren van de buitengevels worden bekleed met Duripanel 12 mm aan de buitenzijde en Prégyflam 15 mm aan de binnenzijde. De platen werden bevestigd op een houten structuur die werd opgevuld met cellulose-isolatie. Aan de binnenzijde werd de wand afgewerkt met een laag LaDura Premium platen van 12,5mm, die op de Prégyflam platen werden bevestigd voor een verhoogde stootvastheid. Dit zorgt ervoor dat de gevel een brandwerendheid heeft van 60 minuten van binnen naar buiten en omgekeerd.

De brandveiligheid van het platte dak werd bereikt door middel van PROMATECT®-100 15 mm, die het dak een brandwerendheid van REI 60 geeft. De dragende binnenwanden bestaan uit een houten structuur, eveneens met cellulose-isolatie en bekleed met OSB en 15 mm PROMATECT®-100 platen voor een brandwerendheid van REI 90. Het buitenplafond van de overkapping wordt beschermd door twee lagen LaDura Premium-platen van 12,5 mm, beschermd met een dampdoorlatende folie. Met deze configuratie wordt een brandwerendheid van K2 60 bereikt.