Doorzoek volledige site
02 december 2021 | FILIP CANFYN

Recensie (Filip Canfyn): 'Dorpse architectuur - Toolbox' (AR-TUR) (WIN een exemplaar!)

Illustratie | AR-TUR

"Laat mij deze recensie aanvatten met het besluit: dit feitelijke handboek is een schitterend en stimulerend, hartverwarmend en hoopgevend werkstuk, een must read en must use, een praktisch pleidooi voor simpele architectuur, die beter doet op kleinere schaal met minder middelen en poeha en met meer zorgvuldigheid en vakmanschap", aldus Filip Canfyn in zijn lovende recensie van 'Dorpse architectuur – Toolbox', uitgegeven door AR-TUR. Architectura.be mag vijf exemplaren wegschenken van dit boek. Lees onderaan hoe je kan winnen. 

De achterflaptekst van ‘Dorpse architectuur – Toolbox’ wordt binnenin volledig waargemaakt: “De dorpen veranderen razendsnel. Een golf van generieke appartementsgebouwen rolt over het land, ook in kleine dorpskernen. De verblijfskwaliteit in het dorp dreigt te verdwijnen. Individuele architectuurprojecten kunnen wel degelijk een verschil maken. Elke ingreep biedt kansen om de dorpskern te versterken of te verbeteren. Architectuur kan genereus zijn en tegelijk ook comfortabel, toekomstbestendig en betaalbaar. Dit boek presenteert een ruime selectie van inspirerende voorbeelden op maat van het dorp.”

Het boek ontwikkelt 15 ‘dorpse figuren voor meervoudig wonen’ (van rijwonen over blokske tot binnenstraatje) en 25 ‘tactieken voor dorpse architectuur’ (van zichtassen vrijlaten over dorpsplinten verlevendigen tot maat houden), die telkens klaar uitgelegd en duidelijk geïllustreerd worden met relevante voorbeelden. Alleen al deze inventaris van ontwerpinstrumenten staat als een huis. Zo wordt deze Toolbox nu reeds een standaardwerk, dat zich moeiteloos plaatst in de rij van ‘Dichter wonen – Voorbeeldenboek’ (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, 2002) en ‘Wonen in meervoud: groepswoningbouw in Vlaanderen 2000-2010’ (Karina Van Herck, Bruno De Meulder, 2009), in de rij van bepalende boeken, die maar om de tien jaar verschijnen.

‘Dorpse architectuur’ is tevens een impliciete ode aan de noeste werkers buiten de schijnwerpers, die dagelijks bewijzen dat er nog wat anders ontworpen en gebouwd wordt dan mercantiel vastgoed, dan musea, luchthavens en stadions, dan starchitecture, dan voer voor publicaties. De Toolbox toont de kracht van bescheidenheid, eenvoud, zuiverheid en eerlijkheid.

De tweehonderdvijftig blijmakende bladzijden vormen samen verplichte, ik herhaal, verplichte lectuur voor alle studenten architectuur de volgende tien jaar, alle architecten, alle schepenen en ambtenaren ruimtelijke ordening en alle verstokte verkavelaars.
 

DORPSE ARCHITECTUUR - TOOLBOX
Bart Biermans, Evelien Pieters, Ward Verbakel, Edith Wouters (redactie)
AR-TUR, 2021


WIN WIN WIN!

Architectura.be mag vijf exemplaren van het boek wegschenken. Om kans te maken, hoef je enkel het antwoord op de volgende vraag - vergezeld van je adresgegevens - te sturen naar info@architectura.be: in welke Kempische stad is AR-TUR gevestigd?