Doorzoek volledige site
29 november 2021

Technologie en ecologie gaan hand in hand bij nieuwe uitvalsbasis van Soprema

Illustratie | © Soprema

Vanuit een doorgedreven ecologische insteek een uiterst functioneel productie- en distributiecentrum ontwerpen: die vraag kreeg architectenbureau WIL-MA Wastiau voor de nieuwe SOPREMA-uitvalsbasis in Tongeren. Het resultaat is een fossielvrij en bijna-energieneutraal industriecomplex, getypeerd door cortenstaal en groendaken en mooi in het landschap geïntegreerd.

SOPREMA sleepte als eerste 12 van de 50 hectare in de wacht waarmee het bedrijventerrein Tongeren-Oost werd uitgebreid, met de bedoeling er de productie van hun duurzame XPS-isolatiemateriaal en een centraal distributiecentrum te vestigen. Met hun ambitieuze plannen om de invulling van het project, in lijn met het product dat er zou gefabriceerd worden, circulair en zo ecologisch mogelijk op te vatten, gingen ze bij architectenbureau WIL-MA Wastiau aankloppen. Algemene bouwonderneming Cordeel realiseerde als algemeen aannemer in dit project in een design en volledige buildformule.

 

Groendaken vormen vijfde gevel

“De integratie van een functioneel logistiek complex in het glooiende landschap vormde een eerste grote uitdaging”, legt W. Allen  Zimmerman, chief architect bij WIL-MA Wastiau uit. “Conceptueel zijn we uitgegaan van de vierkantshoeve, die historisch typisch is voor de streek. Verder hebben we gespeeld met de vorm van de daken om het geheel te doen integeren in het omgevende landschap. In het bijzonder de groendaken, een vrij uniek gegeven voor een industriegebouw.”

Door de lagere ligging van het industrieterrein ten opzichte van de aanpalende autostrade fungeren deze als vijfde gevel. Hun vloeiende helling en de combinatie met de aardse kleur en het ‘levende’ karakter van het cortenstaal waaruit de kantoorgebouwen zijn opgetrokken, maakt de verbinding met het omliggende landschap. De curves in het ontwerp onderstrepen tegelijk het SOPREMA-karakter van het gebouw met een knipoog naar de slurf van de mammoet in het logo.

 

Volledig circulair concept

“Er is zeer veel aandacht besteed aan de flow van goederen en die van mensen mooi op elkaar afstemmen binnen een volledig circulair concept”, legt Zimmerman uit. Enerzijds is er de productiesite, waar gebruikte XPS en EPS tot nieuw product gerecycleerd wordt. Anderzijds is er het distributiecentrum, met een magazijn van waaruit ook andere SOPREMA-producten over Europa verspreid worden.

“We splitsten de kantoren voor de twee bedrijfstakken. Een overdekte passerelle in cortenstaal verbindt beide en vormt tegelijk een visuele barrière die de XPS-opslag op het binnenplein van buitenaf aan het zicht onttrekt.” “Die passerelle maakt het project in dit stadium ook ‘af’, hoewel er eigenlijk nog een fase volgt die de ‘vierkantshoeve’ zal vervolledigen”, vult Kristien Olaerts, commercieel directeur van Cordeel, aan.

 

Isolatie-en waterdichtingsmaterialen van Soprema

In totaal bestrijken de industriegebouwen 23.000 m2 vloeroppervlakte. “Voor de invulling van het ontwerp is waar mogelijk natuurlijk gebruikgemaakt van isolatie- en waterdichtingsmaterialen van SOPREMA, zowel in vloeren als in wanden en daken”, zegt Zimmerman.

“Bijzonder fijn is dat SOPREMA zo flexibel meedenkt in die productkeuze. Zo kwamen we voor een groot deel van de 2.600 m2 kantoren tot een ongebruikelijke vloerbedekking: een mooie zwarte polyurethaan gietvloer uit het ALSAN kunstharsgamma.”

“De vloer van de 7.500 m2 grote productiehal is, hoe kan het ook anders, geïsoleerd met SOPRA XPS en in de betonnen sandwichpanelen voor de wanden hebben we bij ons op de Cordeel-productiesite ook SOPRA XPS-isolatie verwerkt”, zegt Kristien. 

 

Uiteenlopende dakvormen en -opbouwen

Het zeer complexe ontwerp omvat diverse dakvormen en -opbouwen op verschillende ondergronden, zowel steeldeck als beton. Op de gebouwen naast de autostrade gaat het intensieve groendak met dikke substraatlaag en dichte beplanting boven de kantoorgebouwen over naar een lichter bedekt extensief groendak boven het productiegedeelte. De brandpreventiescheiding ertussen is nagenoeg onzichtbaar. Soprema's zusterbedrijf IBIC stond in voor de afwerking van de groendaken en alle beveiligingstechnieken op de daken. 

“We zijn zeer trots op de rol die we vervulden in de uitwerking van dit unieke, complexe project, dat zowel bouwkundig als qua technieken best een uitdaging bood.” 

Kristien Olaerts, commercieel directeur Cordeel

 

Zo snel mogelijk het (groen)dak erop

“De zeer strakke timing in combinatie met de hoge afwerkingsgraad vormde voor ons een behoorlijke uitdaging”, geeft Kristien mee. “We zijn in april 2019 begonnen met de vraag om in september het productiegedeelte klaar te hebben om er het machinepark te installeren. Gelukkig zaten we naar materiaal toe aan de bron en konden we vanzelfsprekend op stipte levering rekenen. Daarnaast droegen de grondige planning in 3D, het hoge prefabgehalte van het gebouw en de uitstekende, vlotte samenwerking met alle partijen binnen het bouwteam en zeker ook met de officiële instanties ertoe bij dat we goed voorbereid op het terrein konden komen.”

“We creëerden als het ware een ‘factory campus’, een werkplek die aangenaam oogt en aanvoelt. Ook dat menselijke aspect maakt deel uit van een ecologisch concept.” – Allen Zimmerman, chief architect WIL-MA Wastiau

 

Robuust, duurzaam, fossielvrij en bijna-energieneutraal

“Op uitdrukkelijke vraag van SOPREMA is het hele project laagenergetisch en fossielvrij opgevat”, legt Kristien uit. Met behulp van warmtepompen en warmterecuperatie uit de procestechniek is het gelukt om de kantoorgebouwen energieneutraal en het magazijn bijna-energieneutraal (BEN) te houden. Naast hun oogstrelende functie, zorgen de groendaken voor buffering en infiltratie van het hemelwater.

Op de andere daken is de plaatsing van zonnepanelen voorzien. “Ook alle ‘second life’-principes zijn toegepast”, voegt W. Allen er nog aan toe. “Hoewel specifiek ontworpen op vraag van SOPREMA, gaat het om een zeer robuust en functioneel gebouw in duurzame materialen, dat op langere termijn gerust een tweede leven voor een ander bedrijf kan krijgen. Tegelijk creëerden we een industriële werkomgeving op mensenmaat, als het ware een ‘factory campus’, waar het aangenaam werken en vertoeven is.”

GERELATEERDE DOSSIERS