Doorzoek volledige site
06 december 2021 | JOHAN RUTGEERTS

DWARSBEUK. Hoe belangrijk is bureelmanagement?

Illustratie | Pixabay

Johan Rutgeerts maakt in een nieuwe aflevering van DWARSBEUK voor één keer een beetje reclame. "Niet voor mij maar in het algemeen belang van de architecten." Wie zijn wij om daar iets tegen in te brengen? 

Ik ken heel wat architecten die het volledige financieel plaatje van het dossier van hun opdrachtgevers kennen. Ze kennen daarenboven de richtprijzen van een hele reeks werken en materialen uit het hoofd. Het zijn wandelende databanken, die architecten. Hun klanten mogen hen daarvoor wel eens bedanken. Ik ken veel verkopers van bouwmaterialen die dat niet eens kunnen, een richtprijs geven van hun eigen producten.

Maar ik ken ook veel architecten die de kerncijfers van hun productie of hun exploitatie niet kennen. Hun bureau vaart verder in de mist, zonder radar. Ik ken dan ook veel architecten die last hebben van dat gevoel van onzekerheid. Soms hoor ik wanhoopskreten. Zijn we nog wel productief? Kunnen we de nodige investeringen aan? Hoe moeten we de medewerkers correct verlonen zodat we ze niet moeten laten vertrekken? Hoe moeten we onze structuur leiden? Kortom, er zit veel ruis in het bureau.

Een goed architectenbureau kan maar aan goede architectuur doen als het werkt als een Zwitsers uurwerk. Niemand gaat toch meedoen aan een grote fietstocht op een oude mannenfiets waarvan de ketting laat horen dat ze graag wat olie zou krijgen?

Om die reden zijn we jaren geleden gestart met MAOff. Tijdens de opleiding is daar geen ruimte voor en studenten hun hoofd staat er op dat ogenblik ook niet naar. Een cursus management van dat niveau is op dat ogenblik tijdverlies. De ontnuchtering komt nadien.

Een aanvullende opleiding vonden we de oplossing en die heet MAOff of Manangement van een ArchitectenOffice. Die loopt over achttien avonden en geeft deelnemers meer inzichten in het beter functioneren van hun bureau. Management, het is geen exacte wetenschap, het is voortschrijdend inzicht dat voor elk bureau een beetje anders loopt. De bedoeling is dat iedereen weer diep kan ademen.

Voor de goede verstandhouding: MAOff is geen zelfhulpgroep noch een magisch medicijn.

We hebben het omwille van corona eventjes moeten stil leggen maar in januari gaan we er weer tegenaan.

 

Meer over het programma en de deelname vindt u op deze website