Doorzoek volledige site
09 december 2021 | STEF PENNEMANS

Gevelrenovatie “Huis Van Roosmalen” in Antwerpen

Illustratie | Sto
Illustratie | Sto
Illustratie | Sto

Het is niet ver zoeken waaraan het bekende Huis van Roosmalen zijn bijnaam ‘het Zebrahuis’ aan te danken heeft. Maar laat nu net die witte en zwarte banden één van de oorzaken zijn waarom het gebouw een gevelrenovatie moest ondergaan. Sto, expert op vlak van innovatieve gevelisolatiesystemen en hun bekleding, nam deze op zich. In samenwerking met architect Patrick Verhamme en gevelexpert Forota werd er een nieuw gevelisolatiesysteem geplaatst en wordt er gebruik gemaakt van verf met X-black Technology, verf die opwarming door de zon bij donkere kleuren vermindert.

Thermische spanningen zijn reeds van bij de oplevering van het project in 1987 de hoofdoorzaak van een voortschreidende degradatie van de gesloten gevelvlakken.  Een blijvende en duurzame oplossing werd gevonden in het gevelsysteem “StoTherm Classic” met een doorgedreven aandacht voor het neutraliseren van de aanwezige bouwknopen. “Dit systeem kan veel aan tegenover andere systemen dankzij zijn cementvrije samenstelling. Die maakt dat het elastisch en dus scheuroverbruggend is waardoor perfect geschikt voor donkere gevelafwerkingen”, zegt Barbara Lonneux van Sto.

De nieuwe ramen werden deze keer wél voorzien van geïntegreerde raamdorpels en de aansluitdetails werden conform gemaakt met het buitenschrijnwerk volgens de meest actuele ETICS aansluitingen”, vertelt Lonneux. Voor de uitspringende witte banden werd geopteerd voor StoDeco profielen, geprefabriceerde, decoratieve gevelelementen mechanisch te bevestigen hier met afgeschuinde bovenzijde.

 

Zwart-wit

Typerend voor de gevelcompositie zijn de alternerende witte en zwarte banden met een constante hoogte van 40cm. Donkere oppervlakken functioneren bij directe zonnestraling als een hittemagneet. ze absorberen het opvallende zonlicht en zetten het om in warmte. Lichte oppervlakken daarentegen reflecteren het grootste deel van de stralingsenergie. Daarom werden de zwarte banden geschilderd met de StoColor X-black. “Die is in staat om hoge temperaturen door zonnestraling te reduceren dankzij de NIR (nabij infrarood)-pigmenten. De zwarte banden zullen dus minder snel opwarmen. Daardoor vermijden we de hoge thermische spanning die scheuren of vervorming in een gevelvlak kunnen veroorzaken,” zegt Lonneux.

Vooraleer er geverfd kon worden, moest de isolatie worden voorzien. Hier zorgde gevelexpert Forota voor. Dat was rekening houdend met de thermische spanning wederom een uitdaging: “In de eerste plaats vulden we de zwarte stroken op met isolatie tot op gelijke hoogte met de witte stroken. Daarna plaatsten we op de gevel een volledige isolatie met een dikte van 4 à 5cm, afhankelijk van de profilering”, zegt Stefan Van Eijndhoven, zaakvoerder van Forota. Pas daarna werden de witte en zwarte lagen opnieuw aangebracht.

 

Eén afwijking

Sto leverde niet enkel materialen, maar functioneerde ook als adviesbureau voor de aannemer. “We krijgen een technisch adviesverslag van Sto en op basis daarvan gaan wij te werk. Die ondersteuning is een pluspunt omdat we zo een correcte offerte kunnen aanbieden en de producten op de beste manier kunnen plaatsen,” zegt Van Eijndhoven.

“Dé uitdaging bij de totale gevelrenovatie van het “Huis Van Roosmalen” bestond in het behoud van het oorspronkelijk gevelconcept van dit beeldbepalend gebouw langsheen de Scheldekaaien” getuigt Patrick Verhamme. “Of anders gezegd, het zoeken naar de juiste balans tussen een technisch noodzakelijke, performante uitvoering en het behoud van de zo kenmerkende identiteit van het gebouw. Behalve het feit dat het gebouw strakker oogt dan ooit tevoren zijn de verschillen “voor” en “na” nauwelijks merkbaar.  Op één klein onoplosbaar detail na, dat veilig “opgeborgen” blijft”, voegt hij er lachend aan toe.

 

Boetiekkantoor met coffeeshop

De einddatum voor de volledige renovatie is gepland tegen het bouwverlof van 2022. Het Zebrahuis zal dan ook een herbestemming krijgen. Op het gelijkvloers komt een coffeeshop. De bovenverdiepingen transformeren naar een boetiekkantoor waar flexplekken en vergaderlokalen zullen zijn. Het gebouw wordt toegankelijker zodat men ook het huis van binnenuit kan ervaren. De oorspronkelijke architect Bob Van Reeth heeft alvast zijn zege gegeven.

Door de herbestemming tot boetiekkantoor op de bovenliggende verdiepingen en coffeeshop op het gelijkvloers krijgt het gebouw een semi-publiek karakter. Door gebruik te maken van de flexplekken, vergaderfaciliteiten, loungeruimte en het panoramaterras wordt, naast de iconisch magneetfunctie langsheen de Scheldekaaien, ook de bijzondere ruimtelijkheid van het gebouw prijsgegeven voor een ruimer publiek.

GERELATEERDE DOSSIERS