Doorzoek volledige site
09 december 2021

PREFA architectuur in de gezondheidszorg

Illustratie | © Prefa

De centrale spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis van de Weense voorstad Landstraße is vernieuwd en efficiënter gemaakt. Uit de gevel van het 17 verdiepingen tellende hoofdgebouw steekt een gelijkvloerse aanbouw bekleed met schuin gesneden PREFABOND aluminium composietplaten in zwartgrijs die een visueel contrast vormen met de lichtgekleurde torenflat uit de jaren 70. De uitbreiding is het resultaat van constructieve gesprekken tussen de architecten en de toekomstige gebruikers. 

Met hun ontwerp is het de architecten Christian Formann en Stefan Puschmann van f²p architekten gelukt het ziekenhuis aan te passen aan de eisen van deze tijd. De veranderde indeling maakt dat mensen zich beter kunnen oriënteren en bevordert een nauwer contact tussen arts en patiënt.

Daarnaast ontwikkelden ze samen met hoofdverpleegkundige Michaela Sehnal en hoofd Zorg Josefa Günthör een functioneel ruimtelijk plan en een uniform kleurconcept voor het interieur.

Over de keuze van de kleur vertelt mevrouw Sehnal: "Hier worden wit en dezelfde kleur blauw als dat van de uniformen van het verplegend personeel gebruikt." Het veelvuldig gebruikte glas in de ruimtes maakt oogcontact met de patiënten mogelijk en zorgt tegelijkertijd voor vertrouwen en transparantie.

 

Veel input van de gebruiker

Voor Formann en Puschmann stond de uitwisseling met de betrokkenen van begin af aan centraal. Volgens de architecten moet je nooit over de hoofden van gebruikers heen een concept ontwikkelen, maar ze juist bij het proces betrekken. "De steun van de directie en de hoofdverpleegkundige tijdens alle stappen was onontbeerlijk!" 

Hun constructieve bijdrage heeft de besluitvorming bevorderd en een blijvende impact gehad op de verbouwing en aanbouw. De wensen en andere relevante informatie, maar ook kritiek van de gebruikers vloeiden direct in het ontwerp. Aan het design en zijn vele details ligt dus een logisch en functioneel ontwerp ten grondslag dat de architecten uitstekend hebben weten te vertalen.

Constructies in bestaande gebouwen en met name in de zorgsector moeten aan veel eisen voldoen die vaak maar weinig ruimte laten voor een creatieve vormgeving – wat zulke projecten alleen maar interessanter maakt voor het ervaren team.

 

Een geraffineerd contrast

Bij het uitbreiden van het bestaande gebouw moest voor de architecten persé zichtbaar blijven dat het gebouwenbestand uit verschillende periodes dateert. Daarom zijn de robuuste en veelzijdig toepasbare PREFABOND composietplaten schuin gesneden. Het materiaal werd hiervoor aan de achterzijde gefreesd en in de gewenste hoek gebogen.

Hierdoor kunnen de gevels zonder extra profielen worden gerealiseerd en krijgen ze een strakke, minimalistische uitstraling. Ook bijzonder is dat het buitenoppervlak zo helemaal gaaf blijft. Een smalle vensterstrook zorgt binnen voor de ideale hoeveelheid licht en privacy. Glas bevordert ook de transparantie tussen personeel en patiënten. Indien nodig kunnen aparte schuifdeuren worden dichtgetrokken om de ruimtes af te sluiten.

Materiaal:

  • PREFABOND aluminium composietplaat
  • zwartgrijs