Doorzoek volledige site
09 december 2021

Akoestiek hoofdzaak in vernieuwde Tilburgse stadskantoor

Illustratie | © Print acoustics by Triplaco
Illustratie | © Print acoustics by Triplaco

In Februari 2021 was de verbouwing en vernieuwing van het Tilburgse stadskantoor klaar. In 2018 werd het oude gebouw, een ontwerp uit de jaren 70 van Kraaivanger Architecten, gestript tot op het betonnen skelet. Deze centrale kolom van negen verdiepingen hoog werd in het nieuwe ontwerp van Dedrie architecten aangekleed met hoogwaardige en duurzame materialen (Natuursteen, glas, hout beton, gietvloeren,…). Het stadsbestuur had ook beslist tot  investering in een gebouw met het 'Breaam Excellent'-certificaat.

Common affairs architecten heeft in het technische ontwerp ook de verdere kleur en materiaalstaat van het interieur mee bepaald.  Op ieder verdiep zijn blauwe en groene zachte kleurtinten terug te vinden in combinatie met hout en aardse tinten. 

Voor de uni-kleur werd voornamelijk geput uit de Abet Laminati collectie. De houtdecoren werden voor een groot deel uitgevoerd in 'echt houtfineer kwartier eik', uitgeselecteerd door Dedrie Architecten in de productiehal van Decospan Menen in België. 

Triplaco heeft deze selectie getransformeerd tot hoogwaardig absorptieve nanogeperforeerde akoestische panelen, type N. Daarnaast werd de centrale kolom van de negen verdiepingen ‘ingekast’ met gegroefde akoestische panelen type Ds van Triplaco met een toplaag houtimitatie '1396ROOT' van Abet Laminati.

Al deze hoogwaardige producten op vlak van wand en meubilair werden met de grootste zorg en nauwkeurigheid geplaatst door Verschuren Interieurbouw BV uit Eindhoven.

 

Technische detaillering

Het bijzondere van deze toepassing van akoestische panelen in het stadskantoor is de technische detaillering. Zo heeft Dedrie architecten bijvoorbeeld de layout van de 'nano fineer eik' panelen in de raadzaal  bepaald afgestemd op de lijnen van de parketvloeren en de lijnen van de plafondhoutsecties en raampartijen. Het was een hele uitdaging voor de interieurbouwer en materialenleverancier om alles op elkaar af te stemmen.

Na bezoek door Kristoff Ver Eecke, director Akoestiek Afdeling bij Triplaco, aan Common affairs Architecten in Amsterdam, heeft Menno Geenen, senior architect bij dit bureau, de technische detaillering van alle akoestisch absorberende wanden, kasten, deuren en lockerkasten voor zijn rekening genomen. 

Wie dit prachtig gebouw nader wenst te bekijken: een volledig virtuele rondgang in dit gebouw is mogelijk via de virtuele 3D-tour.

GERELATEERDE DOSSIERS