Doorzoek volledige site
10 december 2021

Wielfaert Architecten ontwerpt duurzame woonwijk Vivehof in Waregem

Illustratie | Wielfaert Architecten
Illustratie | Wielfaert Architecten
Illustratie | Wielfaert Architecten
Illustratie | Wielfaert Architecten

In Sint-Eloois-Vijve is onlangs met de bouw gestart van de nieuwe woonwijk Vivehof. De 34 woningen op de site aan de Spoorweglaan komen van de tekentafel van Wielfaert Architecten en worden met een E-peil E0 de duurzaamste van Waregem. De woningen worden ingebed in een parkomgeving rond een centraal, groen plein.

Vivehof wordt gebouwd in opdracht van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling en projectontwikkelaars Steenover en Eribo. Het bouwprogramma omvat 24 (4x6) geschakelde woningen in een autovrije leefstraat en 10 parkwoningen in halfopen of gesloten bebouwingsvorm. De geschakelde woningen die in- en uitspringen, laten mede door de leefstraten de traditionele voor- en achtertuin vervagen. Door de leefruimte in de langsrichting van de woningen te voorzien beschikken de bewoners altijd over een ideaal georiënteerd(e) tuin en terras. Op bepaalde woningen werd een beperkte derde bouwlaag voorzien als speels element in het gevelbeeld.
 

Energiezuinig

Er wordt maximaal ingezet op energiezuinige woningen; alle woningen dienen te voldoen aan een E-peil van E0. Elke woning wordt uitgerust met een warmtepomp, die elektrisch gestuurd wordt door zonnepanelen, gecombineerd met vloerverwarming. Ventilatie die door sensoren minutieus wordt geregeld en een bijzonder performante isolatieschil maken het technische plaatje compleet.


Kwalitatieve groene omgeving

Ook op andere vlakken is aan duurzaamheid gedacht: zo worden de woningen ingebed in een parkomgeving en worden de bijhorende carports en bergingen gecentraliseerd op de site.

“Traditionele verkavelingen hebben vaak geen kwalitatieve tuin door de vele lopende meters aan afsluiting en beperkte diepte. De keuze om in dit ontwerp veel semi-publiek groen te voorzien en maximaal in te zetten op de eigen voor- én achtertuin, bewijst dat compact bouwen met behoud van een kwalitatieve groene omgeving kan. De densiteit van dit project is namelijk hoger dan de gemiddelde verkaveling, terwijl ruimtelijk dit gevoel helemaal niet aanwezig is”, aldus Tim Wielfaert.

GERELATEERDE DOSSIERS