Doorzoek volledige site
14 december 2021

Ruïne van Engels winkelcentrum krijgt tweede leven als publieke ruimte (Heatherwick Studio)

Illustratie | Heatherwick Studio
Illustratie | Heatherwick Studio
Illustratie | Heatherwick Studio
Illustratie | Heatherwick Studio
Illustratie | Heatherwick Studio

Heatherwick Studio gaat een verlaten en deels afgebroken winkelcentrum in het Engelse Nottingham nieuw leven inblazen door de draagstructuur in te zetten als publieke ruimte. Op de site van het voormalige Broadmarsh winkelcentrum zijn ook 750 nieuwe woningen, kantoor- en winkelruimte, een nieuwe toegang tot het toeristische grottennetwerk, en een uitgestrekte parkzone voorzien.

De Broadmarsh-site in het centrum van Nottingham ligt er vandaag nog verlaten bij maar projectontwikkelaar Stories en het Londense Heatherwick Studio hebben plannen onthuld om de site nieuw leven in te blazen. Eerder waren er al plannen om er een nieuw shoppingcenter te bouwen maar de sloopwerken werden stilgelegd bij de start van de coronapandemie door het faillissement van ontwikkelaar Intu.

Heatherwick Studio en Stories hebben nu het plan opgevat om delen van de ruïne te behouden en te integreren in nieuwe structuren om zo een creatief antwoord bieden op de uitdagingen van de site en tegelijk de CO2-uitstoot van de bouwwerken te beperken.


"Blauwdruk voor stadscentra van de toekomst"

“De uitdaging van het voormalige Broadmarsh winkelcentrum bood ons een kans om na te denken over het falen van onze stadscentra, waarbij het samenbrengen van mensen centraal zou moeten staan, in plaats van louter winkelen. In plaats van de structuur af te breken, stellen we voor om het raamwerk te behouden en nieuw leven in te blazen door een plek te creëren die voor de diversiteit en levendigheid kan zorgen die zo ontbreekt in heel wat stadscentra. Ons doel is om een brug te slaan tussen generaties, gemeenschappen en culturen zodat het nieuwe Broad Marsh de ware diversiteit van de stad weerspiegelt. Tegen de achtergrond van COVID-19 heeft Nottingham de kans gegrepen om een nieuwe blauwdruk voor de toekomst van onze stadscentra te creëren”, laat Thomas Heatherwick optekenen over het ambitieuze project.


Unieke publieke ruimte

Een onafhankelijke lokale adviesraad was betrokken bij de plannen, die ook zijn afgetoetst bij de buurt door middel van een grootschalige publieke bevraging. Uit dat advies is de 4.000 m2 grote groene ruimte voortgekomen, die in en uit de ruïne zal waaieren.

De binnenkant van de draagstructuur wordt een unieke binnen- en buitenruimte met een zeer divers programma. Op de renderings is te zien dat de ruimte kan dienen als eetgelegenheid, gemeenschapstuin, skatepark, klimmuur en voor live performances.  


Nieuwe woningen en hotel

De 750 woningen hebben een optimale locatie aan de westkant van de site, met zicht op Nottingham Castle. Het masterplan wil verder verloren straatverbindingen in ere herstellen, en omvat tevens een nieuwe, meer prominente toegang tot het grottennetwerk van Nottingham. Het bestaande hotel bovenop de grotten krijgt een opknapbeurt en wordt getransformeerd tot kunsthotel dat in verbinding staat met een nieuw erfgoed- en cultuurparcours doorheen de stad.