Doorzoek volledige site
16 december 2021

Crematorium Oldenzaal: vibrerend baksteenvolume straalt beoogde sereniteit uit

Illustratie | © Jan Willem Dragt
Illustratie | © Jan Willem Dragt
Illustratie | © Jan Willem Dragt

Het nieuwe Crematorium van Oldenzaal ligt op een prachtige locatie, bij de begraafplaats, in een landschap gekenmerkt door bosachtige coulisses en zachte heuvels. De kleine bebouwde oppervlakte, in eerst instantie alleen bestemd voor een crematieruimte, heeft geleid tot het strak, compact ontwerp, waarin de aula en de gastenkamer boven de crematieruimte zijn geplaatst. Dit vroeg om een aandachtige studie van de interne logistiek en in het bijzonder het transport van de kist van de onderste half verdiepte bouwlaag naar de bovenliggende aula. Een speciale hydraulische lift is daarvoor ontworpen.

Het concept is een strak volume dat verschijnt op een groene achtergrond van bomen en is gericht naar een open landschap van gras en water. Een totale transparante gevel biedt breed uitzicht vanuit de aula naar het landschap. Op deze manier is getracht een speciale sfeer te creëren voor de aanwezigen die afscheid nemen van de overledenen.

De kist heeft de hemel en de groene velden als achtergrond. De natuur helpt om het moeilijke, bijzondere moment van afscheid nemen te verwerken en om de gedachten van de aanwezigen ruimte te geven. De aula biedt ruimte voor ongeveer 120 mensen en kan aan de gastenkamer worden gekoppeld in geval van diensten voor grotere groepen.

 

Natuurlijk, aards, strak en elegant

De inplanting van het gebouw in het landschap vereiste extra aandacht voor de materialisatie. Zo werd het minimalistische ontwerp uitgewerkt met materialen die natuurlijk, aards, strak en elegant zijn en tevens de horizontaliteit versterken. De kleur van het metselwerk is natuurlijk en contrasterend met de groene coulisse en heeft de nuances van de bomen in zich.

Het speciale metselverband is bedacht om een patroon te vormen van horizontale lijnen, en de gevel te laten vibreren. De ecologische baksteen Nature7 Brick R en de dunne, lange linea 7036 bleken hiervoor combinatie te zijn. Hun groen-grijze kleur blend mooi samen en hun verschillende formaten zijn allesbepalend voor het beoogde reliëfpatroon.

Het gemetselde hoofdvolume van het crematorium ligt op een zwarte metalen plint. De kozijnen en de afscheiding om installaties aan het zicht te ontnemen zijn ook in datzelfde zwart metaal uitgevoerd. De combinatie van zacht, licht en vibrerend metselwerk met de strakke en donkere metalen plint versterkt de compositie van dit eenvoudig vormgegeven maar krachtige gebouw.

GERELATEERDE DOSSIERS